Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Looks

Hoe kan ik die spataderspinnetjes laten verwijderen?

Ik heb op mijn benen niet van die dikke bovenliggende aders, maar wel van die zichtbare haarvaatjes die verschillen in dikte. Zijn er technieken om die te laten verwijderen? Hoe gaan dit in z’n werk? Doet het pijn?

Wat je al zeker kunt doen is je benen ’s ochtends en ’s avonds met koud water douchen, veel bewegen en niet te lange tijd achter elkaar staan of zitten. Heb je ook last van zware benen en/of gezwollen enkels dan kun je ‘venotropica’ uittesten, dat zijn geneesmiddelen die de stevigheid van de wand van de veneuze bloedvaten (de vaten die het bloed terugvoeren naar het hart) verbeteren; ze zijn verwerkt in pilletjes of in gel en hebben haast geen nevenwerkingen. Je kunt je ‘spataderspinnetjes’ ook camoufleren, er is cosmetica speciaal voor de benen die waterproof is zodat je ze ook aan zee of bij het zwembad kunt gebruiken!

Wil je de spataderspinnetjes echt laten verwijderen dan zijn er twee behandelingen: lasertherapie en het scleroseren van de uitgezette bloedvaatjes. Beide behandelingen vereisen vaak meerdere sessies, hebben een risico van pigmentatieveranderingen (vooral bij donkere huidtypes) en kunnen niet voorkomen dat er nieuwe spataderspinnetjes gevormd worden. Een lasertherapie is niet helemaal pijnloos, de laserstralen voelen aan alsof er elastiekjes tegen de huid geschoten worden. Een crème met lokaal verdovend middel kan helpen. Na een lasersessie kun je je huid best afkoelen met ijs (niet rechtstreeks op je huid!) of met thermogelkompressen. Bij het scleroseren wordt met een fijn naaldje een stof geïnjecteerd die de bloedvaatjes doet verschrompelen. Deze behandeling is nagenoeg pijnloos en het resultaat is mooi en blijvend, de spinnetjes die behandeld zijn, keren niet terug. Na de behandeling moet je gedurende een week een drukverband dragen. Vaak worden laser en sclerocompressietherapie als technieken gecombineerd: spatadertjes die te klein zijn om aan te prikken kunnen met de laser aangepakt worden. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '