Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Gabriel Matula via Unsplash

6. Alle vrouwen struggelen met dezelfde menstruatie-ongemakjes.

GIRL TALK: 8 redenen waarom je je niet hoeft te schamen voor je menstruatie

Veel meiden ondervinden een zekere schaamte als het gaat over menstrueren. Daarom leggen wij je maar al te graag in enkele regeltjes uit waarom jij je helemaal niet hoeft te schamen voor jouw regels.

1. Ongeveer de helft van de wereldbevolking menstrueert.


We’re all in this together. Weet dat elke vrouw die je ziet passeren tussen haar puberteit en de menopauze met die vervelende tijd van de maand opgescheept zit.

2. Het hoort er gewoon bij.


Je komt in de puberteit terecht. Dat betekent dat jouw lichaam zich opmaakt voor enkele veranderingen. Het kan dat je al borsten en haargroei daar beneden krijgt, maar het kan ook nog even op zich laten wachten.

3. Jouw vriendinnen zitten er ook mee.


Misschien ben jij het eerste meisje in jouw groepje dat ongesteld wakker wordt. Schaam je er dan niet voor om dit met jouw vriendinnen te bespreken. Ze zullen het juist fijn én interessant vinden om er met iemand van hun eigen leeftijd over te kletsen.

4. En zelfs jouw mama, tante, juffrouw...


Bij hen kan je altijd te rade gaan. Zij zullen zonder gêne over hun menstruatie vertellen, zij hebben er immers al jaren ervaring mee. Vuur al je prangende vragen op hen af!

5. Menstrueren is nieuw, maar het went.


Je zal elke maand weer vloeken op die verdomde rug- en buikpijn, maar toch ga je het na een tijdje als normaal beschouwen. Je zit er zelfs op te wachten. Reken op voorhand uit wanneer je jouw menstruatie ongeveer kan verwachten en duid het met een subtiel kruisje in je agenda aan.

6. Alle vrouwen struggelen met dezelfde menstruatie-ongemakjes.


Inderdaad, dan doelen we op het risico om door te lekken. Een op de drie vrouwen zit weleens met een lekkage. Een beetje awkward, maar lang niet het einde van de wereld. Vraag aan een vriendin of ze een tampon of maandverband op zak heeft.

7. Elke dame heeft standaard tampons in haar handtas zitten.


Je moet dat maandverband helemaal niet zo sneaky wegmoffelen in je broekzak. Het is geen misdrijf om maandverband uit te wisselen, iedereen weet immers hoe het eruitziet. Wat maakt het uit dat anderen weten dat jij je regels hebt?

8. Jongens weten heus wel dat ongesteldheid bestaat.


Over jongens zeggen we dat ze van Mars komen. Maar uiteraard weten ze wel wat er daar beneden bij een vrouw gebeurt. Een mannelijke klasgenoot in geuren en kleuren vertellen hoe het eraan toe gaat, lijkt ons net een brug te ver. Toch hoef jij je niet te schamen om jouw vriendje te vertellen waarom je in foetushouding op bed ligt te janken. Over die verdomde menstruatiekrampen mag je gerust een potje klagen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '