Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dit eet je best als je niet al te veel herexamens wilt scoren.

EET JE SLIM: dankzij deze etenswaren werken jouw hersenen deze blokperiode optimaal

Na dat derde zakje M&M’s tijdens het blokken, lig je in slaap. Wég concentratrie. Daarom: studyproof food waar je een betere student van wordt.

Deze groenten maken je slimmer

 • Avocado verlaagt je cholesterol en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Kortom: je aders slibben niet dicht en je bloed stroomt sneller… ook naar je hersenen.
 • Tomaten zitten boordevol lycopeen, een krachtige antioxidant die je hersenactiviteit op peil houdt en je beschermt tegen dementie.
 • Broccoli, spinazie en spruitjes zijn brainpower food dankzij hun grote dosis vitamine K. Ze helpen je om nieuwe kennis beter te onthouden.
 • Salie is een wonderkruid, als we zijn reputatie mogen geloven. Het zou je geheugen verbeteren, al is dat niet wetenschappelijk bewezen. Maar wie niet waagt, niet wint!
 • Wortels, paprika en selder geven je denkkracht en verminderen geheugenverlies door de luteoline die erin zit.


Vervangers voor: vet broodbeleg als salami of calorierijke salades. Smeer bijvoorbeeld eens avocado op je brood.

Vis: hoe vettiger, hoe prettiger


Vette vis als zalm en paling bevat vetzuren als omega 3. Je lichaam maakt die niet zelf aan, dus moet je ze uit je voeding halen. Omega 3 is onmisbaar voor je hersenen. Het verbetert je geheugen als je ouder wordt en gaat dementie tegen.

Vervanger voor: varkenskoteletten, gehakt en bereide vleeswaren

Melk is goed voor…


… inderdaad, je studie – net als yoghurt en kaas. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die elke dag melk drinken, een beter geheugen hebben dan mensen die geen of weinig melk drinken.

Vervanger voor: ijsjes en pudding

Tik ’n eitje


Eieren zijn rijk aan choline en lecithine, voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor je hersenontwikkeling en die een positieve invloed hebben op je metabolisme.

Vervanger voor: de snoepautomaat, zware kost en beleg

Sinaasappel, ananas en meloen zijn ideaal als je veel info moet opslaan.

Fruit met grote onderscheiding

 • De antioxidanten in appels verjongen je hersenen en houden je ook alert. An apple a day doet zo veel meer dan keep the doctor away.
 • Blauwe bessen zorgen voor extra brandstof voor onze hersenen, want ze verbeteren je geheugen en je leervermogen, en ze helpen tegen alzheimer. Dat komt omdat ze anthocyanen bevatten die rechtstreeks naar de hersenen gaan. Blauwe bessen worden niet voor niets brain berries genoemd.
 • Granaatappel vermindert stress door de hoge hoeveelheid antioxidanten. Na brain berries het beste studiefruit om in huis te hebben.
 • Sinaasappel, ananas en meloen helpen je om informatie te verzamelen. Ideaal wanneer je research doet of veel informatie moet onthouden.
 • Aardbeien verbeteren je geheugen dankzij de stof flavonoïde.


Vervanger voor: de snoepautomaat

Elke dag één handje noten en je krijgt een geheugen als een olifant.

Van nootje getikt

 • Noten zijn een goede bron van vitamine E. Elke dag een handje noten eten verbetert je geheugen. Amandelen, cashewnoten, pinda’s, hazelnoten en zonnebloempitjes moet je altijd in je lade hebben liggen. Walnoten zíén er zelfs uit als kleine hersenen. Dat wil toch al wat zeggen?
 • Eén handje pompoenpitten bevat je dagelijkse dosis zink, een belangrijk hulpmiddeltje om je geheugen en je denkvermogen te verbeteren.


Vervanger voor: die grote zak chips die al heel de dag naar je lonkt.

Pasta tegen stress


Oef! Je hoeft spaghetti helemaal niet te schrappen uit je dieet. En dat geldt ook voor brood en rijst, zolang je kiest voor volkorenproducten. Vitamine E en voedingsvezels zijn de perfecte combinatie om de hele dag gefocust te blijven. Én ze gaan stress tegen.

Vervanger voor: witte pasta, rijst en brood. Wit is de vijand.

Chocolade móét!


Goed nieuws voor chocoladefans. Pure chocolade zit boordevol antioxidanten die de achteruitgang van je geheugen tegengaan. De cafeïne in chocolade is een natuurlijke concentratiebooster.

Vervanger voor: de snoep­automaat

Mager vlees = concentratiehelper


Mager vlees als kipfilet, kalkoen, kalfsvlees en magere biefstuk bevat veel mineralen, ijzer, zink en vitamine B12. Onder andere ijzer is onmisbaar voor ons concentratievermogen en onze hersenen.

Vervanger voor: bereide kaas­ en vleeswaren

Water, water, de rest komt later


Vermijd koffie. Te veel cafeïne maakt je rusteloos. Een goed alternatief is groene thee, of nog beter: superfood matcha, een bijzonder sterke groene thee die je meer energie geeft dan koffie ooit zal kunnen.

Vaak last van hoofdpijn tijdens het studeren? Waarschijnlijk drink je niet genoeg. Zorg dat je elk halfuur een grote slok water neemt.

 

Nog meer lekkers:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '