Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Annie Spratt via Unsplash

Professioneel tattoo-artiest Louis Gürke verklapt wat je moet weten voor je de sprong waagt.

13 dingen die je moet weten voor je je eerste tattoo laat zetten volgens een tattoo-artiest

Voor het eerst een tattoo laten zetten, is ongelofelijk spannend. Daarom is het van uiterst belang dat je goed voorbereid bent voordat je een tattooshop binnenstapt. Professioneel tattoo-artiest Louis Gürke van Louis’ Tattoo Boutique in Kortrijk verklapt wat je moet weten voor je de sprong waagt.

Louis Gürke, beter bekend als Tattoo Louis, is eigenaar van Louis’ Tattoo Boutique in Kortrijk en zit al meer dan tien jaar in het vak. Als professioneel en erkend tattoo-artiest zette hij al bij veel mensen een eerste tattoo. Hieronder verklapt hij alles wat je moet weten voor je de sprong waagt.

Je moet zeker zijn van je stuk

Het is vooral belangrijk dat je 100% zeker bent dat je een tattoo wil. Op zich hoeft er geen betekenis achter te zitten (al is het wel leuk), maar je moet hem dan wel héél mooi vinden en er zeker van zijn dat dat ook nooit zal veranderen. Een tattoo heb je namelijk voor de rest van je leven.

tattoo
© Jonaorle via Pexels

Het ontwerp is belangrijk

Als je een mooie tattoo op Pinterest, Instagram, TikTok spot, kan je die natuurlijk gewoon kopiëren. Toch zal elke goede tattoo-artist je z’n professionele mening geven. Niet elke tekening is namelijk geschikt om zomaar voor altijd op je lichaam te hebben. Het is de taak van de tatoeëerder om in de mate van het mogelijke te voorkomen dat de klant spijt krijgt van z’n keuze.

Wil je een origineler ontwerp? Copy-paste dan niet van het internet maar laat de tattoo die je in je hoofd hebt, tekenen. Je betaalt er misschien iets meer voor (meestal liggen de prijzen rond de € 50, naargelang de grootte van het ontwerp), maar je krijgt er wél een uniek ontwerp voor in ruil.

tattoo
© Jasmin Chew via Unsplash

Het is niet goedkoop

De minimumprijs van een tattoo verschilt per shop, maar goedkoop is een tattoo niet. Als je een tattoo kan laten zetten voor een spotprijs, mag je ervan uitgaan dat er iets niet klopt. Een normale startprijs ligt rond de € 80.

Hoe groter het ontwerp en hoe langer het duurt om de tattoo te zetten, hoe hoger de prijs. Hou wel in je achterhoofd dat een tattoo voor altijd op je lichaam staat. Het is dus beter om wat meer te betalen voor een tattoo die perfect gezet is. Met andere woorden: betaal liever te veel dan te weinig.

tattoo
© Alison Erickson via Unsplash

De juiste tattooshop is de eerste stap

Het is belangrijk dat je de juiste tattooshop uitkiest. Check zeker of alles in de studio er schoon (niet als in mooi, maar als in proper) en verzorgd uitziet. Indien je tatoeëerder geen handschoenen draagt, ben je aan het foute adres.

Verder is het belangrijk dat je je – ondanks de zenuwen omtrent je eerste tattoo – op je gemak voelt. Indien dat niet het geval is, zoek je beter verder naar een plek waar je wél een goed en juist gevoel bij hebt.

tattoo
© Annie Spratt via Unsplash

Het is belangrijk dat je je goed voelt bij de tatoeëerder

Wanneer je iemand op straat, op een feestje of bij de bakker spot met een mooi tattoo, kan je die persoon altijd vragen waar hij die heeft laten zetten. Mond-aan-mondreclame is meestal de meest betrouwbare reclame.

Daarnaast hebben bijna alle tattoo-artiesten tegenwoordig een Facebook- of Instagrampagina. Aan de hand van die beelden kan je goed inschatten hoe professioneel en gedetailleerd iemands werk is.

tattoo
© Sincerely Media via Unsplash

Je moet meerderjarig zijn om je eerste tattoo te mogen zetten

In België moet je achttien jaar oud zijn om een tattoo te mogen laten zetten. Als je pakweg op je zestiende een tattoo wil, heb je toestemming nodig van je ouders of voogd.

Toch is het niet aan te raden om een tattoo te zetten als je veertien of vijftien jaar bent. Niet alleen je smaak, maar ook je lichaam verandert, waardoor je tattoo minder lang mooi zal blijven.

tattoo
© Mohammad Faruque via Unsplash

Je bent nooit te oud voor een tattoo

Misschien heb je nu het gevoel dat je heel graag en vooral snél een tattoo wil, maar het kan nooit kwaad om er iets langer over na te denken.

Wacht dus liever nog een aantal jaartjes, tot je 100% zeker bent van je keuze.

tattoo
© Albert Dera via Unsplash

Het is zelden pijnloos

Ieder heeft z’n eigen pijngrens en de ene plek op je lichaam is gevoeliger dan de andere. Daarom is het moeilijk om te zeggen of een tattoo echt pijn doet of niet.

Je tattoo-artiest zal je zo veel mogelijk gerust proberen stellen, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een tattoo gezet wordt met fijne naalden, waardoor je er altijd wel íéts van zal voelen. Het is ook heel normaal dat een net gezette tattoo een klein beetje bloedt.

tattoo
© Andy Wrights via Unsplash

Verzorging is key

Zeker de eerste weken na het zetten van een tattoo, is het heel belangrijk dat je hem goed verzorgt. Je tatoeëerder zal je daar alle informatie over geven.

Het is vooral cruciaal dat je je tattoo twee weken lang goed gehydrateerd en zelfs wat vettig houdt. Als je tattoo uitdroogt, zullen er korstjes op komen. Dat mag absoluut niet gebeuren, want zo vergroot je de kans dat er witte plekjes in je tattoo komen te zitten en dat zou zonde zijn.

tattoo
© Cottonbro Studio via Pexels

Het duurt even voordat je tattoo volledig genezen is

De inkt wordt onder je huid gezet, waardoor je tattoo een klein beetje kan bloeden. Daarom duurt het even voordat ie genezen is.

Het volledige genezingsproces duurt eigenlijk een zestal maanden, maar na twee weken heb je het gevoel dat hij helemaal genezen is. Het kan wel zijn dat je tattoo na enkele weken nog wat dik staat of nog een beetje vervelt.

tattoo
© Matheus Ferrero via Unsplash

Zon en zee kan je best even vermijden

Pas na twee weken mag je met een nieuwe tattoo in de zon lopen, een bad nemen of zwemmen. Voel je na die twee weken dat het nog altijd een beetje brandt wanneer je in de zon loopt, dan wacht je het best nog even.

Zelfs als je tattoo helemaal genezen is, kan het absoluut geen kwaad om met een hoge factor zonnecrème in te smeren. It’s better to be safe than sorry!

tattoo
© Taylor Brandon via Unsplash

Een (blijvend) tevreden gevoel is een must

Het is normaal dat tattoos na verloop van tijd wat beginnen te vervagen, maar witte plekjes in je ontwerp zijn dat niet. Vraag op voorhand aan je tatoeëerder of hij je tattoo gratis wil bijwerken als er iets misloopt.

Tatoeëren is een kunst, en het loopt niet altijd foutloos. Mocht er een probleem zijn, dan kan je altijd samen met je tattoo-artiest op zoek gaan naar een oplossing

tattoo
© James Resly via Unsplash

Zorg dat je geen spijt krijgt van je tattoo

De tattoos waar mensen het snelst spijt van krijgen, zijn helaas namen van een (ex-)lief. Op dit moment heb je misschien het gevoel dat je relatie eeuwig zal blijven duren, maar dat is helaas niet altijd zo. Bezint eer ge begint! 

tattoo
© Dave Goudreau via Unsplash

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '