Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga Image

DILEMMA: poets jij je tanden voor of na het ontbijt?

Ochtendstond heeft goud in de mond – maar vaak ook een stinkadem en chiazaadjes die tussen je tanden blijven kleven. Tanden poetsen, it is. Maar doe je dat het beste voor of na je ontbijtje?

Veel mensen poetsen hun tanden na het ontbijt, wat ook logisch lijkt. Wanneer je eet, blijft er al snel voedsel aan of tussen je tanden kleven, en dat kan je weghalen door te poetsen. Bovendien begin je de dag zo met een frisse adem en een schone mond. Of niet?

 

Routine omgooien

 

Raar maar waar: het zou blijkbaar beter zijn om je tanden vóór het ontbijt al te poetsen. Je tanden na het onbijt poetsen zou namelijk averechts kunnen werken en zelfs schade aanrichten. Wanneer je je tanden onmiddellijk na het eten poetst (en dat is meestal het geval, want door de snoozeknop blijven we massaal langer liggen), kan je je glazuur beschadigen. Zeker wanneer je veel suiker en zuur eet tijdens je ontbijt (denk: ontbijtgranen en fruitsap), is tandenpoetsen niet goed voor je tandglazuur.

 

Frisse adem

 

De oplossing? Je tanden poetsen voor het ontbijt, en na het eten wat onderhoud uitvoeren met tandenstokers of flosdraad, zodat er niets op je tanden blijft hangen. Ook kan je mondwater gebruiken om je adem te verfrissen. Poets je toch liever je tanden na het ontbijt? Dan wacht je beter even – zo'n 30 minuten – zodat het glazuur de tijd heeft om zich te herstellen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '