Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Liefde en relaties | Familie

De ex van mijn vriend ontneemt me mijn stiefdochter!

Toen ik vorig jaar mijn nieuwe vriend leerde kennen, liet zijn ex-vrouw hun puberdochter aan haar lot over. Ik heb me toen over haar ontfermd, zodat ze op haar pootjes terecht kwam. Nu eist haar moeder haar terug op. Mijn vriend trekt er zich niets van aan en wil niet vechten voor zijn eigen dochter. Ik voel me hierover erg verdrietig en weet niet wat ik moet doen.

Het is altijd schrijnend wanneer jongeren door hun eigen ouders aan hun lot worden overgelaten. Heb je daarenboven zelf heel wat tijd en energie geïnvesteerd in de dochter van je nieuwe vriend, dan is het heel pijnlijk wanneer haar moeder haar onverwacht weer komt opeisen. Helaas heb jij als stiefouder wettelijk geen inspraak in de ouderlijke beslissingen over het meisje. Naast de voorziene gezags-, verblijfs- en kostenregelingen sinds de scheiding bepaalt ook de leeftijd van je stiefdochter of zij ondertussen zelf inspraak heeft in beslissingen die over haar worden genomen.

Het minste wat je zou mogen verwachten, is dat jouw vriend het voor zijn dochter opneemt en jou als partner erkent en steunt in alles wat je voor haar hebt gedaan. Als je vindt dat je vriend je het nodige respect betoont en je met hem de relatie wil verderzetten, kan je samen stappen ondernemen in het belang van je stiefdochter. Zoniet is het een pijnlijke vaststelling dat hij als vader, en misschien ook als partner, in gebreke blijft.

Meer algemene informatie betreffende regelingen na scheiding vind je op www.ouders.tweehuizen.be. Wil je op eigen initiatief in het belang van het meisje toch hulp inschakelen, dan kan dat op vrijwillige basis via het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. Zij zoeken dan met alle betrokken partijen naar de best mogelijke regeling (http://wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/preventie_verwijzers).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '