Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© unsplash

Je tanden die uitvallen of naakt de deur uitgaan.

Droomcoach Esther verklaart de 10 meest voorkomende dromen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het is vandaag World Sleep Day. Slapen doen we allemaal, en dromen ook! Meer nog, we dromen allemaal over gelijkaardige dingen. Droomcoach Esther stelde daarom een lijst op van de tien meest voorkomende dromen en hun betekenis. Staat de jouwe ertussen?

‘Iedereen droomt, ook de mensen die denken dat ze niet dromen’, vertelt droomcoach Esther Grobbee, secretaris bij de Vereniging voor de Studie van Dromen. ‘Als je in slaap valt, neemt de hersenactiviteit af. Maar naarmate je wegzakt in een diepere slaap volgt er een fase van veel meer hersenactiviteit. Achter gesloten oogleden bewegen je ogen dan snel heen en weer en dromen komen hoofdzakelijk voor tijdens deze REM-slaap.’

Maar wat zijn dromen nu precies? ‘Het zijn beeldverhalen die gebaseerd zijn op jouw eigen ervaringen en contacten‘, gaat Esther verder. ‘Je droomt bijvoorbeeld over je ouderlijk huis, je ex of je lievelingsplek. Een droom wendt zich tot jou om te reflecteren op je huidige leven of om richting te geven als een soort wijze raad, zodat je een keuze maakt die goed is voor jouw groei en ontwikkeling.’

Meest voorkomende dromen


Dromen zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar toch zijn er een aantal dromen die bij iedereen weleens terugkomen. Esther lijst de tien meest voorkomende dromen op en legt uit wat ze betekenen.

Een auto die gaat crashen.

Dit is een waarschuwing. Het zou kunnen dat je te veel en te hard werkt. Het is tijd om even op de rem te staan en keuzes te maken die rust geven, waardoor je minder stress hebt in je leven.

Falen op een test/examen.

Je staat voor een (nieuwe) uitdaging. Een moment dat je even getoetst wordt, dat je aan de buitenwereld moet laten zien wat je kunt of dat je ergens aan moet voldoen.

Paniek wanneer je gsm niet aangaat of je sms niet wil versturen.

Deze droom laat zien dat je blokkeert als het om écht contact gaat. Het laat je stilstaan bij hoe je bent in je contact naar anderen toe en of je deze eigenschap nog verder kan ontwikkelen.

Een van je geliefden is ziek of sterft.

Deze droom hoef je zeker niet letterlijk te nemen. Vaak symboliseert de dood een overgang naar een nieuwe situatie. Dat kan op professioneel vlak zijn met een nieuwe job of in je privéleven met een nieuwe relatie. Het kan ook dat je door een bepaalde gebeurtenis anders in het leven staat.

Gevangen zitten.

Dit kan twee betekenissen hebben. De eerste is dat je het gevoel hebt dat je vastzit (in een situatie) en geen uitweg meer weet. De tweede is zelfreflectie. Je maakt contact met je binnenste, je gevoelens en gedachten, en staat stil bij wat je wil.

Trein of vliegtuig missen.

Het feit dat je iets mist, toont dat je twijfels hebt of iets in je leven nog bij je past of dat het tijd is om iets anders na te streven. Je vraagt je af of datgene waarnaar je op weg bent wel je echte doel is.

Achtervolgd worden (door een persoon of een monster).

Een angstdroom die vaak uitmondt in een nachtmerrie. Zo’n droom kan duiden op een levensthema. Je hebt jezelf misschien aangeleerd om je emoties weg te stoppen of uitdagingen uit de weg te gaan. Maar iets wat je wegdrukt in het echte leven, komt in een nachtmerrie uitvergroot naar voren. Dus kijk eens achterom: wat achtervolgt jou en wat wil het je vertellen?  Als je deze droom vaker hebt, kun je je voornemen om de volgende keer de achtervolger in de ogen te kijken.

Tanden vallen uit.

Dit is een echte klassieker en het betekent vaak kracht verliezen. Je bijt je vast in iets, maar het kost je eigenlijk te veel energie. Ga maar eens na bij jezelf of je bijvoorbeeld nog wel op je plek zit op je werk of je nog goed voelt in je relatie.

Naakt of in pyjama de deur uitgaan.

Dit kan duiden op een uitdaging om je volledig te laten zien en uit te komen voor wie je echt bent. Durf je open te stellen.

Vallen.

Dit wijst op een verlies van controle. Klamp je je in het dagelijkse leven ergens aan vast? Dan kan het de bedoeling zijn dat je meer los gaat laten. Of zit je in een fase waarin je te veel ballen hoog moet houden? Dan is een valdroom een waarschuwing.

Meer info over dromen kan je vinden op Esthers website.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '