Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Teken nu Flairs Anti-dieetpact. Zo stoppen we samen de toxische dieetcultuur.

Dit zijn de 10 geboden van intuïtief eten

De redactie

Op 6 mei vieren we samen Anti-dieetdag. Met tips en tricks van experte Healthy Habits ­Celien stomen we je klaar voor die heuglijke feestdag, zodat jij het dieetdenken voorgoed uit je leven kan bannen. Teken hieronder ons Anti-dieetpact. Zo stoppen we samen de toxische dieetcultuur.

Belgische vrouwen diëten gemiddeld 30 jaar tijdens hun leven.

Wij willen hier voorgoed komaf mee maken. Jij ook? Teken dan ons Anti-dieetpact, simpelweg door je naam achter te laten. Samen stoppen we de toxische dieetcultuur!

Teken hier Flairs Anti-dieetpact

Is focussen op gezond eten en een gezond gewicht dan geen goed idee? Natuurlijk wel, maar gezond zijn is zeker niet hetzelfde als diëten en net zo min hetzelfde als dun zijn. Daarom focust Celien liever op een intuïtieve eetstijl, die gebaseerd is op tien onderbouwde geboden.

Gij zult de dieetmentaliteit vaarwel zwaaien

Het enige gegarandeerde ­effect van diëten is het jojo-­effect. Focus niet (langer) op gewichtsverlies, maar wel op gezondheid. Dat cijfer op de weegschaal en je kledingmaat doen er niet toe, als je maar ­lekker en gezond in je vel zit.

Gij zult uzelf nooit uithongeren

Honger is een duidelijk signaal van je lichaam, dus negeer het niet. Zorg dat je lichaam gevoed wordt zodra het erom vraagt, zodat je altijd ­genoeg energie en kracht hebt. Wacht je met eten tot je uit­gehongerd bent? Dan kan je er prat op gaan dat je je zal overeten en dat ­‘gematigd’ en ‘bewust’ niet meer in je woordenschat zullen staan.

Gij zult de strijd staken

Als je jezelf constant verbiedt om dingen te eten wanneer je honger hebt en je jezelf bekritiseert als je dat toch doet, zal eten op den duur een echte strijd worden. Je dingen ­ont­zeggen zal bovendien het averechtse effect hebben. Hoe vaker je jezelf iets ontneemt, hoe ­groter je verlangen zal ­worden, tot je uiteindelijk­ ­toegeeft aan je craving en je plots niet meer kan stoppen met binge-eten. Sluit liever ­vrede met eten en leer dat je gerust mag genieten van voeding wanneer je honger hebt.

Gij zult het niet als goed of slecht zien

We hebben geleerd om voeding te zien als goed of slecht. Dat houdt eigenlijk geen steek. Er is niet zoiets als de voedselpolitie, dus de enige die jou kan bekeuren, ben je zelf. Natuurlijk is er een verschil in nutritionele waarde tussen een appel en appelgebak. Maar het maakt je niet tot een slecht persoon als je gaat voor de hartige in plaats van de voedzame optie.

Gij zult stoppen als ge ­verzadigd zijt

Honger is een belangrijk signaal van je lichaam, maar verzadiging is dat ook. Net zoals je uithongeren een vorm van roofbouw op je lichaam is, is je overeten dat ook. Stop wanneer je honger gestild is, word je echt bewust van die grens en respecteer die ook. Alleen op die manier toon je je lichaam alle respect dat het verdient. Het is tenslotte geen vuilbak. Stop met die restjes altijd op te eten terwijl je eigenlijk al vol zit.

Gij zult genieten

Als je eet wat je wil en dat doet in een gezellige en ontspannende setting, zal het genot dat je ervaart tijdens het eten je helpen om een tevreden en voldaan gevoel te krijgen. Door jezelf zo’n fijn eetmoment te gunnen, zal je merken dat je zelfs minder voedsel nodig hebt om het gevoel te krijgen dat je genoeg hebt en bevredigd bent.

Gij zult met uw emoties leren omgaan

Je had een baaldag, hebt ­bakken verdriet of kampt met een ernstig geval van PMS, dus comfortfood moet dat voor je oplossen. Maar je weet goed genoeg dat eten je problemen niet zal verhelpen. Stop met je gevoelens weg te eten en tackel ze frontaal. Ga op zoek naar een gezonde emotieregulerende techniek, praat of zoek hulp als dat nodig is en verwacht niet dat eten het antwoord biedt. Je zal je er op termijn namelijk ­alleen maar slechter door gaan voelen.

Gij zult van uw ­lichaamsbouw houden

Een vrouw met schoenmaat 38 streeft nooit naar een ­schoenmaat kleiner of groter. Waarom doen we dat dan wel met onze kledingmaat? Het is nochtans net zo zinloos en oncomfortabel om van de rest van je lichaam te verwachten dat het een onrealistische maat of vorm aanneemt. Stop met je genetische blauwdruk te ­bekritiseren en streef liever naar een gezonde en geluk­kige versie van wat Moeder Natuur je gegeven heeft.

Gij zult bewegen

Bewegen is belangrijk, maar je hoeft niet per se te gaan zwoegen in de gym. In plaats van te focussen op het resultaat van wat je doet (denk: verbrande calorieën, gekweekte spieren of gelopen kilometers), richt je je aandacht beter op hoe bewegen voor jou voelt. Als je beweegt op een manier die je prettig en haalbaar vindt, kan dat je bakken energie en happy vibes geven en zal het niet aanvoelen als een opgave.

Gij zult uzelf gezondheid gunnen

Niets belangrijker dan een goede ­gezondheid. Gun je lijf daarom ­gezonde voeding. Maar vergis je niet: gezond betekent niet hetzelfde als perfect. Gun jezelf zo nu en dan een extraatje. Zolang je voor het grootste deel gezond eet, zal een kleine ­delicatesse af en toe je echt niet ­opzadelen met overgewicht of een tekort aan voedingsstoffen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '