Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Vlaamse onderzoekers doen na negen jaar onderzoek baanbrekende ontdekking.

BEWEZEN: suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever

Robine van Tilburg

Het vermoeden was er al een tijdje, maar nu is het ook effectief bewezen: suiker maakt kanker erger. Dat blijkt uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de KULeuven en de VUB.


Dat suiker niet gezond is, weet iedereen, maar dat het zo’n impact heeft op kanker, dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Na maar liefst negen jaar onderzoek van Johan Thevelein (VIB-KULeuven), Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) kwamen de wetenschappers tot een conclusie.

Het Warburg-effect


‘Kankercellen zetten versneld suiker om in melkzuur. Ze verkiezen eigenlijk suiker te vergisten naar melkzuur bóven te verademen naar koolstofdioxide.’ Dat is compleet het tegenovergestelde van wat gezonde cellen doen, vertelt professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad. ‘Hoe agressiever de kanker, hoe sneller die cellen dat doen. Maar waarom ze dat deden en of dat Warburg-effect louter een symptoom is van de kanker of er ook een invloed op uitoefent, dat wisten we niet. Wij wilden dat achterhalen.’

Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten


De hele wetenschappelijke uitleg van de conclusie gaan we jullie besparen, maar het komt erop neer dat suiker kankercellen nog sneller doet vermenigvuldigen. Professor Johan Thevelein verduidelijkt de conclusie: ‘De tumor gaat groeien en de kanker gaat agressiever woekeren. Daarop gaan er nog méér kankercellen suiker omzetten. Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.’

‘Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten’, verduidelijkt professor Thevelein. Of suiker ook kanker kan veroorzaken, is nog niet geweten.

Maar…ondervoeding is gevaarlijk


De Stichting tegen Kanker nuanceert de resultaten van de studie echter sterk en raadt kankerpatiënten af om suiker zomaar uit hun dieet te schrappen. Het is namelijk ook wetenschappelijk bewezen dat ondervoeding het effect van de kankerbehandeling kan verminderen, bijwerkingen doet toenemen en de levenskwaliteit vermindert. Volgens dokter Mathijs Goossens van de Stichting tegen Kanker is het voor kankerpatiënten van belang om voldoende energie en eiwitten te blijven opnemen. Voor mensen die dan vooral trek hebben in zoet, zal suiker die nodige energie kunnen geven.

Als volgende stap zou dan ook de afweging gemaakt moeten worden tussen de negatieve en positieve gevolgen van suiker voor kankerpatiënten, om uiteindelijk een correcte conclusie te kunnen trekken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '