Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

De waarheid over je gewicht

8 dieetmythes doorprikt

Een beetje verdikt? Dan hou je toch gewoon vocht op? Of dan zijn het je ontwikkelde spieren die hun gewicht in de weegschaal gooien. Maar kloppen deze mythes echt? 8 dieetmythes doorprikt.

  

"Wat je 's avonds eet, komt er dubbel bij."
Ook al verbrand je 's avonds minder, toch tellen je calorieën 's avonds niet dubbel. Wat telt is je totale calorie-inname, opgeteld over een hele dag.

"Voor je ongesteld wordt, weeg je twee kilo meer."
Net voor of tijdens je menstruatie, hou je meer vocht op. De boosdoener zijn de hormonale veranderingen in je lichaam. Het is een typisch vrouwelijk kwaaltje dat z'n gevolgen heeft op de weegschaal. Gemiddeld weeg je in deze periode één tot twee kilo meer dan anders.

"Met een traag metabolisme kom je sneller aan."
De ene heeft een trager metabolisme dan de andere. Heb je geen groter spiermassa, dan werkt je metabolisme niet zo snel. En hoe ouder je bent, hoe trager je metabolisme is. Maar je kan je metabolisme wel boosten. Zo kan je regelmatig sporten om spiermassa op te bouwen. Want je spieren zijn de kachels van je vetverbranding. Ook regelmatig eten helpt. Eet je vijfmaal per dag een kleinere portie, dan verbrand je makkelijker calorieën dan iemand die tweemaal per dag een grotere maaltijd eet.

 

"Dik zijn zit in de familie."
Een veelgehoord excuus, dat vaak niet klopt. Meestal speelt de genetische factor slechts een beperkte rol, maar zijn het vooral de slechte eet- en leefgewoontes die je erft van je familie. Denk donderdag frietjesdag, net zoals thuis.

"Spieren wegen meer dan vet."
Vooral beginnende sporters roepen dit excuus in om hun sportschoenen aan de kant te laten staan. Ze staan op de weegschaal en ontdekken dat ze hetzelfde gewicht behouden of zelfs aankomen, ondanks hun sportieve inspanningen. Maar vaak is de oorzaak niet ver te zoeken: door veel te sporten maak je spieren aan. En die spieren wegen meer dan vet. Hou vooral vol en dan zal je op lange termijn wél resultaten zien.
Zie je wel! Spieren wegen ongeveer 1,06 kilo per liter, vetweefsel weegt 'maar' 0,95 kilo per liter.

 

"Heb je zware botten, dan weeg je meer."
Zware botten wegen inderdaad door op de weegschaal. Maar: hun impact is beperkt. Door het zware gewicht van je botten kan je hoogstens twee kilo meer wegen. Geen wereld van verschil dus… Bovendien is er geen verband tussen het gewicht van je botten en overgewicht. Weeg je 60 kilo, dan kan je zwaardere botten hebben dan iemand van 80 kilo.

 

"Citroensap en ananassap lossen je vet op."
Vet oplossen? Nee, tovercapaciteiten hebben citroen- en ananassap niet. Wel zorgen ze voor een betere vertering en bevorderen ze de werking van de lever, wat dan weer een positief effect heeft op je vetverbranding. Dus morgen op je boodschappenlijstje: citroensap.

"Selder verbrandt meer calorieën dan het bevat."
Selder bevat minder calorieën dan het aantal calorieën dat verbruikt wordt bij het verteren ervan. En er zijn nog andere groenten waarvoor deze stelling opgaat: asperges, bloemkool, komkommer, sla, courgette, broccoli… Natuurlijk moet je die smakelijke dressing of saus dan wel achterwege laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '