Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Goede vrienden zijn niet altijd goede huisgenoten en goede huisgenoten zijn niet altijd goede vrienden.

7 dingen die je moet weten voor je aan cohousing begint

Voor single twintigers en dertigers is cohousing – met meerdere mensen samenhuizen in een appartement of huis – steeds vaker de oplossing voor de grote financiële last en de eenzaamheid die alleen wonen met zich mee kan brengen. Maar een eenvoudige oplossing is het niet. Met onze raad en een beetje goede wil maak je er een aangename ervaring van.


Goede vrienden zijn niet altijd goede huisgenoten


Je zou denken dat het makkelijker is samen te leven met iemand die je al jaar en dag kent dan met een vreemde. Maar dat blijkt absoluut niet altijd waar te zijn. Net zoals er bij gelukkige koppels plots problemen kunnen ontstaan wanneer ze gaan samenhokken, gebeurt het dat vrienden op onoverkomelijke hindernissen stoten wanneer ze aan cohousing doen. Veel te vaak veranderen vriendschappen voorgoed of gaan ze zelfs kapot door slechte samenwoonervaringen. Denk daarom goed na – en lees eerst de volgende puntjes – voor je overenthousiast ja zegt tegen die goede vriendin die voorstelt om samen een appartementje te huren.

Hygiëne, geld en levensstijl > persoonlijkheid


De zoektocht naar een huisgenoot is geen auditie voor een nieuwe beste vriend of vriendin. Natuurlijk moet er een soort klik zijn en kan er uiteindelijk een vriendschap ontstaan, maar het is vooral belangrijk dat jullie op één lijn zitten op vlak van hygiëne, geldbesef en levensstijl. Je kan als sloddervos de beste vrienden zijn met een pietje-precies die zijn of haar spullen altijd mooi opbergt, maar als jullie samenwonen zullen er waarschijnlijk frustraties ontstaan. Hetzelfde geldt voor de spaarzame, milieubewuste kerel die liever met drie dekentjes in de sofa zit dan de verwarming op te zetten en de koukleum die niet nadenkt bij een iets hogere rekening aan het einde van de maand. Een feestende student in huis hebben die om vier uur ‘s nachts met slaande deuren thuiskomt als jij om halfnegen fris voor de klas moet staan, is evenmin ideaal. Pas op: zulke verschillen zijn niet onoverkomelijk, maar je zal veel van puntje 3 nodig hebben om er niet al te geïrriteerd bij te lopen.

Flexibiliteit zal u redden


Heb je geen grammetje flexibiliteit in je lichaam, dan begin je best niet aan cohousing. Wanneer je gaat samenwonen met anderen, moet je goed beseffen dat je een groot deel van de vrijheid die je in een appartementje alleen hebt, opgeeft. Misschien wil jij op maandag na een lange werkdag rustig in de zetel naar ‘Blind Getrouwd’ kijken en heeft je huisgenoot net twee luid kwetterende vriendinnen uitgenodigd. Dan moet jij maar even op je kamer op de laptop gaan kijken, of je programma opnemen en mee kwetteren met je huisgenoot en haar vriendinnen. Je zal niet altijd exact kunnen doen wat je wil doen en dat is oké, want in ruil daarvoor krijg je wel iemand die de week erna samen met jou naar ‘Blind Getrouwd’ kijkt én met wie je de rekening voor die digitale televisie kan delen. En dat is toch ook veel, niet?

Badkamertijden zijn belangrijk


Eentje voor de vrouwen (en sommige mannen): het belang van badkamertijden. Het lijkt pietluttig, maar iedereen met zussen weet dat een badkamer een belangrijke bron van ruzies kan zijn. Ga dus alsjeblieft niet met drie meisjes samen in een flat met één kleine badkamer zitten als jullie ochtendroutines 45 minuten badkamertijd elk inhouden en jullie alle drie om halfnegen de deur uit moeten. Om je eigen badkamertijd te maximaliseren kan je misschien overwegen om minstens een (niet al te ijdele) man in huis te nemen. Ook handig om kleine klusjes te klaren, trouwens, zo’n mannelijke huisgenoot. Niet dat wij onafhankelijke vrouwen dat zelf niet kunnen, maar toch.

Give & take


Zoals elke relatie is cohousen geven en nemen. Ja, je zal af en toe eens een pan van je huisgenoot afwassen of drie weken na elkaar het vuilnis buiten zetten. Maar op een andere dag heb jij dan weer onverwacht een gratis maaltijd van zijn of haar restjes – want koken voor één persoon is een mission impossible – en is de balans opnieuw in evenwicht. Zolang je ervoor zorgt dat de balans niet te veel doorweegt aan jouw kant en je huisgenoot hetzelfde doet, kan het in principe niet misgaan.

Goede huisgenoten zijn niet altijd goede vrienden


Samen eten, samen een avondje in de sofa zitten, samen afwassen: het gezelschap is een van de redenen waarom je voor cohousing kiest. Maar dat betekent niet dat je je verplicht moet voelen om een hechte vriendschap uit te bouwen met je huisgenoot. Klikt het geweldig goed en besluiten jullie veel tijd met elkaar door te brengen, ook buitenshuis: top. Maar zulke dingen kan en hoef je niet te forceren. Een huisgenoot kan gewoon een huisgenoot zijn.

Je mag af en toe alleen zijn


Je houdt er niet van om altijd alleen te zijn of je wil geen volledige huur alleen betalen: wat je beweegreden voor cohousing ook is, feit is dat je af en toe toch een momentje voor jezelf nodig zal hebben. Dat is je goed recht, ook als je huisgenoot thuis is. Samenwonen betekent niet dat je je privacy of je me-time moet opgeven. Een goede huisgenoot begrijpt dat je op je kamer gaat zitten na een moeilijke dag op het werk, ook al wil zij nog een beetje babbelen.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '