Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

6 tips voor laatkomers

Ben jij ook altijd te laat, maar weet je niet hoe je dat kan aanpakken? Geen nood, uit onderzoek blijkt dat het echt niet je eigen schuld is dat je te laat bent. Maar je kan er wel iets aan doen! Wij geven je 6 tips om je tijd beter in te delen en overal op tijd te komen.

1. Zet al je klokken 5 minuten vroeger. Of zelfs nog vroeger. Zelfs als je te laat vertrekt, valt het allemaal nog mee.
 

2. Als je een afspraak hebt gemaakt om 11u, schrijf dan in je agenda dat je een afspraak hebt om 10u30. Laatkomers timen altijd exact hoeveel minuten ze denken nodig te hebben. Maar dat werkt natuurlijk nooit. Probeer dus minstens een kwartier te vroeg te komen, dan kom je wellicht gewoon mooi op tijd.
 

3. Zet herinneringen in je gsm. Niet alleen voor grote afspraken, maar ook voor kleine dingen, zoals wanneer je je moet beginnen aankleden en wanneer je moet vertrekken.
 

4. Zorg dat je je dag beter indeelt. Sta wat vroeger op als je te veel tijd in de badkamer nodig hebt, en zorg dat je 's avonds al je kleren en spullen (autosleutels!) klaarlegt. Heb je afgesproken met vrienden, maar wil je eerst nog andere dingen regelen? Kies dan alleen de allerbelangrijkste dingen, en verplaats de minder dringende zaken naar een later moment.
 

5. Schrijf gedurende een maand op hoe lang je bezig bent met alles wat je doet elke dag. In de badkamer, aan de ontbijttafel, op weg naar het werk, op weg naar een afspraak met vrienden. Maak een lijst met het aantal minuten dat je bezig bent met een taak of een verplaatsing, en hou daar rekening mee. Je zal schrikken van de tijd die je effectief nodig hebt! En zo zal je nadien vroeger opstaan of sneller vertrekken.
 

6. Leer nee zeggen. Vaak verlies je tijd door te lang te blijven praten met je lief of je buurvrouw, of door dingen te doen waarvan je weet dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Probeer dan ook eerlijk te zeggen dat je geen tijd hebt omdat je een afspraak hebt. Zo hoef je je niet in bochten te wringen om overal op tijd te komen.

 

Kom jij wél altijd op tijd, maar ken je iemand die altijd te laat is? Neem het dan absoluut niet persoonlijk. Laatkomers komen altijd en overal te laat, ook als ze daar echt mee in de problemen komen, zoals bij een sollicitatie of op hun werk. Ze kunnen er (meestal) niets aan doen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '