Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Snel even checken! 😉

Deze signalen wijzen erop dat je de verkeerde behamaat draagt

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Is er iets beter dan na een lange dag ‘s avonds je beha los te maken en je boezem de vrijheid te geven? Wij denken van niet! Een slechtzittende beha kan je dag dan ook flink verstoren, maar het zou er ook op kunnen wijzen dat je gewoon de verkeerde behamaat draagt. Hoe je dat in godsnaam achterhaalt? Een fitting in een lingeriezaak kan heel wat opklaren, maar er zijn ook enkele checks die je thuis al kan doen.

Je hebt last van hormoonschommelingen / je gewicht is veranderd

Je borsten veranderen je hele leven lang dus het is perfect normaal dat je af en toe eens van maatje moet wisselen. Ben je onlangs wat aangekomen of speelde je net wat kilo’s kwijt door stress? Dan doe je er goed aan om je behamaat nog eens te laten opmeten, want de kans is groot dat ook je boezem in volume toenam of net een tikkeltje kleiner werd.

Je hebt een ‘dubbele borst’ vs. er zit speling tussen je boezem en de cups

Als je borsten langs de boven-, zij- of onderkant van je beha komen piepen dan is de kans groot dat je een maatje te klein draagt. Het is de bedoeling dat je borsten helemaal in de cups passen en dat ze ook goed aansluiten. Leg je borsten na het aantrekken van je beha dus goed in de cups om te zien of ze ze goed omsluiten. Doen ze dat niet? Dan heb je waarschijnlijk een te kleine of net een te grote maat uit de rekken genomen. Ook de beugels en het tussenstuk tussen de cups moeten vlak tegen het lichaam liggen, maar mogen niet drukken. Als het tussenstuk tussen de cups te hoog ligt of niet vlak is, zijn de cups van je beha te klein.

Je behabandjes snijden in je schouders vs. ze zakken van je schouders af

Bij een goed zittende beha, snijden de bandjes niet in de schouders omdat er voldoende ondersteuning door de bh-band gegeven wordt. Doen ze dat wel? Dan is je behaband te wijd. Het kan ook zijn dat de bandjes net van je schouders afglijden, omdat ze simpelweg te los zitten of omdat je smalle schouders hebt. In dat laatste geval is het een kwestie van de juiste behavorm te kiezen. Een exemplaar met een gekruiste rug kan al snel een oplossing bieden.

Je draagt je beha meteen op de strakste sluiting vs. je behaband kruipt omhoog

Dit is nog een alarmsignaal dat er weleens op kan wijzen dat je bh-band te groot is. Als je net een nieuwe beha kocht, zou je hem eigenlijk aan het buitenste haakje moeten kunnen sluiten. Zo heb je nog speling voor wanneer je beha een tikkeltje uitrekt als je hem al een tijdje draagt en ie bijna aan vervanging toe is. Bij de juiste omvang moeten er trouwens nog twee vingers tussen je huid en je beha-bandje passen. Staan er ‘s avonds strepen in je huid van je beha? Dan zit ie te strak en zou je eigenlijk een maatje groter moeten hebben. Kruipt je bandje achteraan net omhoog? Dan zit je bh-band waarschijnlijk te los.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '