Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Karmen Ayvazyan

‘Merol was door het dolle heen toen ze zag wat we voor haar gemaakt hadden.’

Jasmien maakt lingerie uit oude kleding en duurzame outfits voor artiesten

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Doorgaans dragen we een kledingstuk zo’n zeven keer voordat we het weggooien. Dat we zuiniger op onze kleding mogen zijn, is dus wel duidelijk. Jasmien keert zich tegen kledingverspilling en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om oude kleding weer mooi te maken.

‘Duurzaamheid heeft me altijd al geboeid. Ik shop sinds mijn zestiende niet meer bij ketens en probeer geen nieuwe kleding te kopen. Ik herbekijk de inhoud van mijn kast (en die van mijn vriend) liever. Zo vond ik tijdens de lockdown oude tracksuits terug. Die knipte ik kapot om er beha’s van te kunnen maken. Toen ik uiteindelijk vier lingeriesetjes had, postte ik ze op mijn Instagram. Ik werd overstelpt door positieve reacties. Upcycling was haast onbestaande in de lingeriewereld. Bovendien is het een verrassende stijl. Weet je, lingerie is ofwel supersexy, ofwel stuit je op een sportbeha. Ik miste iets daartussenin, en ik was duidelijk niet de enige.

‘Telkens als ik een lingeriesetje online gooide, was het meteen verkocht. Ik besloot daarom mijn job in een tweedehandswinkel op te zeggen en fulltime te gaan upcyclen. Mijn allereerste capsulecollectie draaide om Furby’s, wat ondertussen een beetje mijn handelsmerk is geworden. De fascinatie ervoor begon eigenlijk bij het feit dat ik er als kind nooit een kreeg. Toen ik negentien werd, gaven mijn modeklasgenoten me er alsnog eentje cadeau. Die hadden ze ergens in een kringloopwinkel op de kop kunnen tikken. Ik heb er ondertussen twintig. Ik probeer eigenlijk in al mijn ontwerpen speelse, humoristische elementen en een streepje nostalgie te verwerken. De modewereld is al serieus genoeg en mensen vragen ook echt naar zulke stuks.

Crowdsurfen in een catsuit

‘Naast mijn eigen collecties maak ik outfi ts op maat voor artiesten, uiteraard uit thrifted materiaal. Upcyclen hoeft zich trouwens niet te beperken tot het herwerken van tweedehandskleding. Je kan ook werken met deadstock, ofte stofresten van leveranciers en designers. Een van de ontwerpen waaraan ik met een warm hart terugdenk, is de podiumoutfi t die ik samen met Jordy Arthur voor zangeres Merol maakte naar aanleiding van het tv-programma Thrift you up. We creëerden een zwarte catsuit met grafi sche print én een blazer geïnspireerd op Madonna’s puntbehalook. Bij de onthulling was ze door het dolle heen.

‘Toen we haar in de Roma live aan het werk zagen, kwam die look op het podium zo goed tot zijn recht. In de catsuit heeft ze zelfs gecrowdsurft. Toegegeven, Jordy en ik stonden er met een bang hartje naar te kijken, maar beide looks hebben het de hele tour overleefd (lacht). Showoutfits kunnen dan ook een uitdaging zijn, zeker omdat je met heel specifieke vragen zit. Maar ik ben van mening dat als mensen zien dat hun favoriete artiest mee op kar springt, ze zelf ook sneller geneigd zullen zijn om betere keuzes te maken.’

Pretty in pink

‘Ik probeer duurzaamheid breder te trekken dan mijn garderobe. Neem nu mijn atelier. De ruimte is volledig wit, maar alle objecten die erin staan, zijn roze en het liefst ook tweedehands. De lamp op mijn werktafel is bij voorbeeld van mijn grootvader, die in december overleden is. Ik heb de lamp volledig roze ge spoten. De paspop waarop ik werk, kocht ik dan weer voor twee euro bij Weekday. Mijn eerste naaimachine is er eentje uit de jaren tachtig, een andere kocht ik dan weer op Marketplace. Alleen mijn recentste aanwinst, een machine specifi ek voor lingerie, is wel gloednieuw. Dat was een grote investering, die ik heb kunnen doen dankzij iedereen die geüpcyclede stuks heeft gekocht. Daar ben ik zo dankbaar voor. Ik zal er een nog betere kwaliteit door kunnen leveren.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '