Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Haarzonden
© Getty Images

Maak jij je schuldig aan een (of meer) van deze zeven hoofd-, euh... haarzonden?

Zeven slechte gewoontes waarmee je je haar beschadigt

Heb je last van gespleten puntjes en pluizig haar of oogt je coupe futloos en ongezond? Misschien maak jij je wel schuldig aan een (of meer) van deze zeven hoofd-, euh… haarzonden.

Zonde 1: te vaak wassen

Less is more, girl. Hoe minder vaak je je haar wast, hoe beter. Je hoofdhuid maakt natuurlijke oliën aan die je lokken verzorgen en telkens je je haar wast met shampoo neem je die oliën weg. Hoe vaker je het wast, hoe droger en kwetsbaarder je haar dus wordt. Uiteraard is er nog altijd zoiets als basishygiëne en niemand wil met een vette coupe rondlopen. Eén tot twee keer per week wassen is daarom het ideale compromis.

Hoe kan je het goedmaken?

Was je je haar momenteel meer dan twee keer per week, probeer dan langzaam af te bouwen. Je kan je haar tussen wasbeurten in opfrissen met droogshampoo, maar ook die kan je hoofdhuid uitdrogen, dus weer er liever zuinig mee. Oogt je haar vet, dan kan je dat camoufleren met een strakke paardenstaart of een mooi vlechtkapsel.

Zonde 2: elke dag hittetools gebruiken

Hittetools (stijltang, krultang...) zorgen ervoor dat het vocht in je haar verdampt, waardoor het droger wordt. Daarnaast raken haarschubben beschadigd door de hitte, waardoor je haar doffer, pluiziger en breekbaarder wordt. De grootste boosdoener is de stijltang, omdat je lokken langs boven én onder verwarmd worden. Daarbij ontstaat er ook nog eens wrijving tijdens het stijlen en moet je vaak wat trekken aan je haar.

Hoe kan je het goedmaken?

Kan je het echt niet laten om regelmatig een stijltang of krultang te gebruiken, investeer dan in eentje die automatisch de temperatuur afstemt op je haar of die een maximumtemperatuur van 180 °C respecteert. Breng voor het stylen altijd een hittebeschermend product aan op je haar.

Zonde 3: je haar laten (ont)kleuren

Je haar kleuren of ontkleuren is een chemisch proces waarbij je haarschubben open moeten staan om de kleur dieper te laten doordringen in je haar. Het gevaar is dat je haarschubben op termijn beschadigd raken waardoor ze minder goed sluiten, met breekbaar en dof haar als gevolg. Vooral ingrediënten als waterstofperoxide en ammoniak zijn schadelijk voor je haar als je ze te vaak gebruikt. Is natuurlijk kleuren beter? Niet noodzakelijk. Want ook natuurlijke alternatieven als henna zouden op termijn hun tol eisen op je haar.

Hoe kan je het goedmaken?

Uiteraard willen we je het plezier van een nieuwe haarkleur niet ontnemen. Verzorg gekleurd haar gewoon goed. Dat wil zeggen: na iedere wasbeurt conditioner aanbrengen en eventueel nog een voedend haarserum. Tussendoor kan je droge puntjes verzorgen met een voedende olie. Hou ook rekening met wat je haar aankan. Heb je van nature heel donker haar en wil je voor platinablond gaan, weet dan dat dit een weerslag zal hebben op de gezondheid van je haar. Vraag altijd eerst raad aan je kapper.

Zonde 4: elke dag een strakke dot of paardenstaart dragen

Als je haar al kwetsbaar is, kan het makkelijk afbreken door een te strakke staart of dot. Maak je je haar dagelijks op dezelfde plaats vast met een elastiekje, dan zal je haar op die plaats steeds breekbaarder worden. Hoe strakker het elastiekje, hoe meer kans dat je haar breekt.

Hoe kan je het goedmaken?

Wissel af tussen los haar en strakke kapsels. Kan je even geen los haar verdragen, maak dan eens een vlecht of steek je haar op met een knijpspeld. Maak je toch een strakke dot of staart, gebruik dan een stoffen haarelastiekje, Invisibobble of scrunchie. Die zijn zachter voor je haar.

Zonde 5: de verkeerde haarborstel gebruiken

Je haar dagelijks borstelen helpt om het gezond te houden. Je verdeelt op deze manier de natuurlijke oliën van de hoofdhuid over de lengtes van je haar, waardoor het beter verzorgd blijft en mooier glanst. Gebruik je hiervoor de verkeerde borstel, dan kan je haar breekbaarder worden of wordt je haar te pluizig.

Hoe kan je het goedmaken?

Hier lees je hoe je de juiste borstel voor jouw haartype kiest.

Zonde 6: je haar te weinig laten knippen

Volgens experts zou je je puntjes om de twee à drie maanden moeten laten knippen wil je je haar écht in topconditie houden. Als je haar splitst, gebeurt dat van onder naar boven, dus hoe langer je wacht om het te laten knippen, hoe verder je haar kan splitsen. Bovendien wordt je haar ook wat levenloos als je het lang niet meer hebt laten knippen. Een opfrisbeurt kan dan helpen om het weer makkelijk in model te krijgen.

Hoe kan je het goedmaken?

Als je heel lang wacht, is de kans groot dat je er bij het volgende kappersbezoek meer zal moeten laten afknippen. Laat je haar dus liefst minstens vier à vijf keer per jaar knippen en verzorg het tussendoor goed met conditioner, een haarmasker en eventueel een serum of olie op de puntjes.

Zonde 7: te veel van één product gebruiken

Door zuiniger om te springen met je haarverzorgingsproducten spaar je niet alleen geld uit, het is ook gewoon beter voor je haar. Gebruik je te veel shampoo, dan zal je haar te droog – en als tegenreactie nadien te vet – worden. Gebruik je te veel conditioner, dan zal je haar te zwaar worden. Te veel serum of olie maakt het dan weer sneller vet.

Hoe kan je het goedmaken?

De hoeveelheid shampoo moet overeenkomen met een muntstuk: één euro voor kort haar, 50 cent voor halflang haar en 2 euro voor lang haar. Was je haar liever twee keer met een klein beetje shampoo dan één keer met te veel shampoo.Van je conditioner heb je net voldoende nodig om de lengtes van je haar (vanaf je oren) van een dun laagje te voorzien en van een haarserum of olie is één pompje meestal meer dan voldoende.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '