Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© RDNE Stock Project via Pexels

Wist je dat SPF alleen beschermt tegen uv B-straling en niet tegen uv A?

9 dingen die je nog niet wist over zonnecrème

De zon gaat volop schijnen, dus hoogtijd om je kennis over zonnecrème nog wat bij te schaven. Deze 9 dingen wist jij waarschijnlijk nog niet én zijn erg belangrijk als je je huid stralend en gezond wil houden.

Je gebruikt (bijna zeker) te weinig

Uit studies blijkt dat de meeste mensen maar 25 tot 50 % van de aanbevolen hoeveelheid gebruiken. Hou rekening met de hoeveelheden die we hierboven meegeven. En let ook op met welk type product je gebruikt. Van een zonnespray of mist zal je flink wat moeten sprayen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Alternatieve producten als een zonnepoeder of een uv-spray voor bovenop je make-up zijn handig voor onderweg, maar niet voldoende als enige bescherming.

Duurder is niet altijd beter

Een goede zonnecrème hoeft niet veel te kosten. Sterker nog: het is slimmer om voor een goedkopere crème te kiezen, omdat je die rijkelijk kan aanbrengen. Met een duur ­product zal je zuiniger omspringen en dat is nu net niet de bedoeling met zonnecrème. Net daarom komt de tube Nivea met fikse korting bij Flair wel héél gelegen.

Een hogere factor is niet minder smeerbaar

Vandaag zijn de texturen van ­zonnecrèmes veel lichter, makkelijk smeerbaar en onzichtbaar, ook als je voor factor 50 kiest. Gebruik een fluide voor je gezicht en een spray voor je lichaam als je houdt van lichte texturen. Maar let wel op dat je de aanbevolen hoeveelheid respecteert.

SPF beschermt alleen tegen uv B

SPF voorkomt dat je verbrandt en beschermt dus tegen uv B-straling, maar niet tegen uva-straling (die verantwoordelijk is voor onder meer huidveroudering). Beide types straling kunnen huidkanker veroorzaken, dus kies voor een zonnecrème met breedspectrumbescherming. Uv A herken je aan een cirkeltje met ‘UVA’ of de vermelding PA+++.

Je loopt ook schade op als het bewolkt is

Ook als het bewolkt is, kan je verbranden en loop je schade op als je huid onbeschermd is. Uv A-stralen gaan zelfs door glas heen, dus ook als je de hele dag in een kantoor met veel daglicht zit te werken, kan je maar beter je gezicht en handen beschermen.

Een donkere huid heeft ook bescherming nodig

Een donkere huid maakt meer melanine aan en dat beschermt voor een deel tegen de zon, maar dat is lang niet voldoende. Om beschermd te zijn tegen ­huidveroudering en huidkanker ­hebben donkerdere huidtypes ook een hoge beschermingsfactor nodig.

Je moet na twee à drie uur opnieuw smeren

De beschermende werking van de zonnefilters neemt af door zonlicht, wrijving, zweten, zwemmen... En ja, ook zogenaamde waterresistente zonnecrèmes moet je opnieuw aanbrengen na het zwemmen. Om de 2 uur smeren is de boodschap, zeker als je de hele dag buiten doorbrengt.

Make-up met SPF volstaat niet

Als je weet dat je een theelepel zonnecrème over je gelaat en hals zou moeten aanbrengen om goed beschermd te zijn, kan je wel begrijpen dat een dun laagje make-up met SPF niet volstaat. Het is een leuk extraatje, maar niet voldoende.

Antioxidanten zijn de bff van je zonnecrème.

Ze zijn terug te vinden in bepaalde huidverzorgingsproducten en ze maken je huid sterker tegen schade door uv-stralen. Dagelijks een ­product smeren met antioxidanten (zoals een serum met vitamine C) helpt je dus om nog beter beschermd te zijn tegen de zon.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '