Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Foto: Shutterstock

Voor alle Betty Coopers onder ons!

AHA: daarom doet je haar ‘pijn’ als je het na een lange dag losgooit

Je haar na een lange dag losschudden is echt the best feeling ever. Toch kan dat zalige gevoel gepaard gaan met een beetje pijn. Hoe komt dat nu? The Huffington Post zocht het uit.


New Yorkse professor dermatologie Angela Lamb geeft uitleg aan The Huffington Post: ‘Haarzakjes zijn erg gevoelig. Je haar op zich maakt deel uit van je zenuwbaan dus als je je haar naar achteren trekt, oefen je druk uit op de zenuwuiteinden van de haarfollikel.’ Daarom krijgen we dus het gevoel dat ons haar echt pijn doet. Als je na het losmaken van je staart je haren losgooit, wordt de druk op je follikels plotseling verlegd, wat de pijn soms erger maakt.

Jessica Wu is Amerikaanse dermatoloog en zij heeft nog een andere verklaring voor het gevoel: ‘Als je je haar de hele dag in een staart houdt, wennen de zenuwuiteinden aan de positie waarin ze staan. Door je haar los te gooien, veranderen ze van positie en en worden ze na lange tijd opnieuw gestimuleerd. Daardoor is je hoofdhuid even wat gevoeliger.’

Variatie in je kapsels


Natuurlijk zal dat beetje pijn ons niet tegenhouden om onze haren in een paardenstaart à la Betty Cooper te dragen, maar toch let je best een beetje op. Door je haar strak naar achteren te trekken, oefen je veel spanning uit op je haarwortels. Doe je dat regelmatig en geef je je haar nooit de kans om even te ‘ademen’? Dan loop je het risico dat je haar dunner wordt of zelfs uitvalt.

Daarom is het belangrijk om genoeg variatie in je kapsels te brengen. Op die manier worden je haren voldoende van positie gewisseld en worden ze niet altijd bijeen geklemd door hetzelfde elastiekje. Ook een oldskool scrunchie verlicht de druk op je haar, waardoor het minder makkelijk afbreekt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '