Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Van een hartvormig tot een lang, smal gezichtje!

Zo vind je de perfecte zonnebril voor jouw gezichtsvorm

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Groot, klein, opvallend of net subtiel: het aanbod aan zonnebrillen is enorm. Wij geven tips om een zonnebril te kiezen dat perfect bij jouw gezicht past.


Een zonnebril met de juiste vorm kan je gezicht meer in balans bren­gen. Kort samengevat: kies geen bril die je gezichtsvorm her­haalt, maar een die daar een tegenpool van is. Een rond ge­zicht kan smaller of rechter worden gemaakt met een hoekig model. Een hoekig gezicht kan op zijn beurt weer verzacht worden door een rond montuur.

Rond gezicht

  • Ga voor… monturen waar lijnen in zitten. Vierkante, rechthoekige of geometrisch ge­vormde brillen zullen je gezicht versmallen.
  • Vermijd… ronde brillen, want zij zullen de vorm van je gezicht nog meer verzachten en ronder maken.

Lang, smal gezicht

  • Ga voor… Doorgaans kan jouw gezichtsvorm alle brillen aan. Ideaal zijn brillen die boven-aan ‘uitwaaieren’. Een cat-eye is voor jouw gezicht gemaakt!
  • Vermijd… heel kleine, ronde of vierkante monturen, want die kunnen een lang gezicht nog groter doen lijken.

Hartvormig gezicht

  • Ga voor… een bril met een fijn montuur of een platte bovenkant, zoals een aviator- of pilootbril. Doorgaans passen symmetrische modellen het best bij deze gezichtsvorm, zoals een ovale of vierkante vorm.
  • Vermijd… monturen die bovenaan heel zwaar zijn en cat-eyezonnebrillen.

Vierkant gezicht

  • Ga voor… rond, rond en nog eens rond. Groot of klein? Het maakt eigenlijk niet uit zolang je de ronde lijnen hebt om je gezicht optisch te verlengen en minder breed te doen lijken.
  • Vermijd… smalle, rechthoekige modellen die je gezicht nog hoekiger maken.


Het is vooral belangrijk dat de bril goed op je gezicht zit. Niet te los en niet te vast, maar ook niet te ver van je ogen. Bij de ideale bril staan je ogen bovendien in het midden van je glazen en raakt de bril je wangen niet. Twijfel je? Laat je dan in de winkel adviseren door gediplomeerde opticiens.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '