Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Beeld links: Anastasia Shuraeva, Pexels. Beeld rechts: Karolina Grabowska, Pexels.

Lees dit even voor je eraan begint.

Tips om je haar op een natuurlijke manier lichter te maken, zonder het te beschadigen

De één is gezegend met een coupe die lichter wordt zodra de zon schijnt, de ander moet er wat meer moeite voor doen. Je wil zelf je lokken lichter maken? Lees dit dan eerst even, want sommige huis- tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen meer schade berokkenen dan je zou denken.

Citroen


Vers citroensap mengen met water, dat op je haar sprayen en vervolgens een uurtje gaan zonnebaden. Dat is één van de huisgemaakte middeltjes die je volgens sommige bronnen kan toepassen om je haar lichter te maken. Geef toe, erg gezond klinkt het niet. Je haar zal er vast en zeker lichter door worden, maar het wordt ook erg droog, broos en breekbaar. En wat ben je met lichtere lokken als ze er dof en futloos uitzien?

Aura Friedman, coloriste van de celebs, geeft in Teen Vogue een veiliger trucje mee: ‘Meng een beetje citroensap onder je conditioner of onder wat kokosolie en gebruik dit als haarmasker. Zo heb je ook de hydraterende en herstellende effecten.’

Rachel Bodt, coloriste bij Redken, raadt dan weer twee mengseltjes aan die je zelf kan maken. Het eerste is er eentje met appelciderazijn, ook wel gewoon appelazijn genoemd. Je mengt een deeltje appelazijn met zes deeltjes water, smeert het in je haren, laat het een halfuurtje zitten en spoelt het dan uit. Hetzelfde kan je doen met vitamine C-tabletten, maar dan om te sprayen: plet ze, doe ze in wat water en spray het op je haren. Uitspoelen is niet nodig.

Te hoge verwachtingen


Heb je van nature donker haar, dan moet je van dit soort trucjes niet te veel verwachten. ‘Bij donker haar zijn de ondertonen rood en oranje, en dat zullen dan ook de kleuren die bovenkomen wanneer je lichter haar probeert te krijgen door de zon’, aldus Rachel Bodt. Heb je donkerbruin haar en wil je goudkleurige of assig blonde highlights, dan is er maar één goede manier om die te krijgen: je haar onder handen laten nemen door een professional.

Natuurlijk is niet beter


Je denk misschien dat een middeltje dat je in je keuken vindt minder schade zal berokkenen dan een professioneel bleachingproduct met chemicaliën. Niets is minder waar, want natuurlijk is niet noodzakelijk beter of veiliger. In de natuur zijn ook heel wat agressieve of giftige stoffen terug te vinden. En ingrediënten die uit de natuur worden gehaald, zijn doorgaans veel moeilijker te controleren dan ingrediënten die in een labo worden gemaakt. Als je dus thuis mengseltjes of smeersels maakt met natuurlijke ingrediënten, kan je nooit voorspellen hoe je huid of haar daarop zal reageren.

Een veiligere manier om je haar zelf lichter te maken is met een verhelderende spray, bijvoorbeeld deze Blonde Lightening Spray van Schwarzkopf. Zo’n sprays bestaan al jaren en ze doen wat je ervan verwacht. Er hangt alleen óók een nadeel aan vast: net als andere middeltjes om te bleachen kunnen ze je haar ook heel erg droog, dof en breekbaar maken. Is je haar al aan de droge kant, dan kan je dit beter niet gebruiken.

Lees ook:

Partner Content

' ' ' '