Home Katten vinden ons niet leuk

Katten vinden ons niet leuk

  Corbis
  Volgens een studie kunnen katten nooit helemaal gehecht geraken aan mensen, omdat ze slechts half-tam kunnen worden.

   

  De studie, die uitgevoerd werd door de medische faculteit van de universiteit van Washington, boog zich over het domesticeren (tam maken) van katten door mensen. De onderzoekers vertrokken hiervoor vanuit een bewezen feit, namelijk dat honden al meer dan 30.000 jaar de trouwe vrienden zijn van de mens, en katten nog maar 9.000 jaar. En dat tam maken is enkel en alleen uit praktische overweging gebeurd: de katten moesten toen de muizen verjagen en zo de graanoogst veiligstellen. Ze boden dus eten aan aan de katten om hen zo in de buurt te houden. Een win-winsituatie voor mens en dier! Zo gebeurde het dat katten en mensen vaker in elkaars gezelschap vertoefden: puur uit egoïsme dus, en niet uit onderwerping, zoals bij honden.
   

  Onverschillige katten

  Een experiment dat een Brits dierenarts uitvoerde aan de universiteit van Lincoln bewees al dat katten niet gehecht zijn aan mensen. Om dat uit te zoeken, brachten de onderzoekers katten en honden in een situatie waarbij ze achtergelaten werden. Alleen de honden toonden toen dat ze gehecht waren aan hun baasje. Katten bleven onverschillig.
   

  Tam DNA

  Ondertussen lijkt het dat huiskatten toch andere genen hebben dan hun wilde soortgenoten. Als je het DNA van beide soorten vergelijkt, valt op dat er verschillen zijn op het gebied van het gengedrag: het geheugen, de angst en het zoeken naar beloning.  
   
   
  Hou jij van katten? Dan hou je vast ook hier van:
   

  Jobs

  Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

  Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.