Home Nieuws ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ gaat vanavond van start

‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ gaat vanavond van start

1 op de 8 ongevallen met gewonden is te wijten aan overmatig drankgebruik.

Photo News

Wie dit weekend de baan op gaat, heeft een grote kans om te moeten blazen. De politie organiseert namelijk de actie ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ en zal meer controles uitvoeren.

De actie loopt van deze avond 18 uur tot maandag 15 januari om 6 uur. Mensen die in die tijdsperiode achter het stuur van de auto kruipen met een glaasje te veel op, hebben een grotere kans om tegen de lamp te lopen. De politie voert deze campagne omdat ze merken dat sensibiliseren nog steeds heel belangrijk is. Bestuurders blijven te tolerant ten opzichte van drankgebruik in het verkeer. Dat blijkt uit de cijfers, want één letselongeval op de acht in België is te wijten aan alcohol.

Alternatieven

Dankzij acties zoals deze hoopt de politie op een gedragswijziging. ‘We moedigen weggebruikers aan om na te denken over oplossingen‘, aldus de federale politie. Die alternatieven zijn rijkelijk voorhanden: een BOB aanduiden, ter plaatse overnachten, het openbaar vervoer gebruiken of een taxi bellen. ‘Dankzij zo’n campagnes hopen we eigenlijk dat deze oplossingen nieuwe gewoontes worden’, besluit de politie.

Onder invloed

Tijdens het vorige ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’ in 2017 voerde de politie meer dan 40.000 controles uit. Van die bestuurders reed 2,16 procent onder invloed van alcohol.

Lees ook: