Home Nieuws Ryanair gaat staken: minstens 110 vluchten in België geschrapt

Ryanair gaat staken: minstens 110 vluchten in België geschrapt

Wat kan je doen als jouw vlucht erbij is?

Ryanair staking
© Reporters

Het cabinepersoneel van lowcostmaatschappij Ryanair zal in juli twee dagen het werk neerleggen. Naast België doen ook Italië, Portugal en Spanje mee met de staking, waardoor de hinder heel groot zou kunnen zijn. Maar geen paniek: een geannuleerde vlucht hoeft je vakantie niet te verpesten.

Op woensdag 25 en donderdag 26 juli staken de stewards en stewardessen van Ryanair in België, Spanje en Portugal. Italië doet alleen op 25 juli mee. Dat betekent niet dat er geen enkele Ryanair-vlucht zal vertrekken: volgens de christelijke vakbond is zo’n 40% van het cabinepersoneel lid, en dan is het nog de vraag wie van hen zal besluiten mee te staken. Maar voorlopig spreekt men van zo’n 110 geannuleerde vluchten in België en zo’n 200.000 getroffen vakantiegangers.

De vakbonden wijzen met de vinger naar de Ierse Ryanair-topman Michael O’Leary, die weigert te onderhandelen over hun eisen voor het cabinepersoneel. Zij willen dat al het cabinepersoneel officieel erkend wordt door Ryanair, want op dit moment werken velen van hen voor onderaannemers, waardoor ze andere voorwaarden hebben. Daarnaast wordt gevraagd dat de Belgische arbeidswetgeving wordt erkend, waardoor het personeel vakbondsvertegenwoordiging krijgt en er cao’s afgesloten kunnen worden. ‘Maar O’Leary heeft ons ultimatum volledig genegeerd’, klinkt het. De vakbonden verwachten niet dat deze actie voldoende zal zijn om de topman van gedachte te doen veranderen, dus het is waarschijnlijk dat er nog meer stakingen zullen volgen later in de zomer.

Wat als je vlucht geannuleerd wordt?

Voorlopig is er nog geen informatie over welke vluchten gecanceld zullen worden op 25 en 26 juli. Maar een geannuleerde vlucht hoeft niet per se een bom onder je vakantie te zijn. Bij een staking moet Ryanair tegemoet komen: ofwel kan je je ticket gratis omboeken naar een andere vlucht, ofwel krijg je het volledige bedrag terugbetaald. Daarnaast heb je recht op een schadevergoeding als je vlucht minder dan twee weken voor vertrek geannuleerd wordt. Afhankelijk van de duur van de vlucht varieert zo’n schadevergoeding tussen 250 en 600 euro.

Meer vliegpret: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.