Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Isopix

Krijgen we vervroegde verkiezingen?

Waarom we mogelijk op een regeringscrisis afstuiven

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lag de voorbije weken onder vuur nadat hij tegen premier Charles Michel loog over de uitwijzing van Soedanese vluchtelingen. Enkele kopstukken uit de CD&V eisten zijn ontslag, maar Bart De Wever dreigt uit de regering te stappen als dit gebeurt.


Een nieuw jaar, een nieuwe regeringscrisis. Dit keer zit Theo Francken in het oog van de storm. De reden waarom dateert al van een paar weken terug. Hij loog tegen onze premier Michel over de repatriëring van enkele Soedanese vluchtelingen. Die mensen zouden bij de terugkeer naar hun eigen land gefolterd zijn. Enkele kopstukken van de CD&V vonden dit een grote blamage en ze lieten weten dat meneer Francken zijn ‘conclusies moest trekken’ hieruit, wat zoveel betekent als dat de man het best zou opstappen.

Ik sta achter Francken en ik laat hem niet vallen – Bart De Wever

Aanvallen


Voorzitter van de N-VA Bart De Wever liet dit niet zomaar gebeuren en hij nam het op voor zijn partijgenoot. ‘Ik sta achter Francken en ik laat hem niet vallen’, aldus De Wever in VTM Nieuws. ‘Als ze morgen zeggen dat we niemand meer mogen terugsturen naar een land waar het slechter is dan hier, dan mogen we niemand meer terugsturen. Het is een hele moeilijke bevoegdheid. Als er dan iets zou mislopen zijn, dan schieten ze direct in je rug. Het is genoeg geweest.’ Hij dreigde ermee dat N-VA als meerderheidspartij uit de regering stapt als de coalitiepartners Francken blijven aanvallen.

Marionette


Harde woorden, waardoor sommigen direct vreesden voor een regeringscrisis en eventueel zelfs vervroegde verkiezingen. Zeker toen Groen-Ecolo in de pot roerde en premier Michel ervan beschuldigde de marionette te zijn van N-VA. ‘Die partij dicteert de wet en Michel is aan handen en voeten gebonden’, aldus fractieleider Jean-Marc Nollet in Le Soir. Premier Michel sprong onmiddellijk in de verdediging. Hij voorzag de N-VA-voorzitter van een bitsige repliek. ‘Die chantage maakt geen indruk op mij’, aldus Michel tegen BEL RTL. Tegelijkertijd reageerde hij op de insinuaties van de groenen: ‘Ik laat mijn agenda niet dicteren. Ik blijf onze grenzen op een humane manier beschermen.’

Die chantage maakt geen indruk op mij. Ik laat mijn agenda niet dicteren – Charles Michel

Vertrouwen


Wouter Beke van CD&V sust nu de verhitte gemoederen waardoor een regeringscrisis afgewend lijkt. ‘Dit is een zaak van persoonlijke deontologie’, aldus Beke tegen Belga. ‘Als Francken vindt dat hij nog kan functioneren, dan is dat zijn zaak. Wij hebben als regering een engagement genomen voor vijf jaar en daar blijven we bij. Vervroegde verkiezingen zijn zeker niet aan de orde, er is voldoende vertrouwen om het bestaande regeerakkoord uit te voeren.’

Er is voldoende vertrouwen om het bestaande regeerakkoord uit te voeren – Wouter Beke

Onderzoek


Ondertussen is er wel een onderzoek bezig van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen naar de getuigenissen over eventuele mishandelingen van de gerepatrieerde Soedanezen. De uitkomst hiervan zou niet per se invloed hebben op de positie van Francken. Ze willen gewoon kijken welke lessen de regering kan trekken voor de toekomst zodat zoiets zeker geen tweede keer gebeurt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '