Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

En wel om deze drie redenen.

Het is steeds moeilijker voor twintigers om een eigen huis te kopen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Heel wat mensen maken in hun twintigerjaren een van de belangrijkste stappen in hun leven: de aankoop van een eigen stek. Helaas hebben zij het steeds lastiger om een lening te krijgen voor een huis.


Huisje, tuintje, boompje, het hoort bij de meesten bij volwassen worden. Een eigen huis kopen is een grote sprong die steevast gepaard gaat met een lange zoektocht, een flinke dosis gezonde spanning en helaas ook tegenslagen. Het is de laatste jaren immers niet meer zo gemakkelijk om als twintiger een eigen huis te kopen. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau Immotheker-Finotheker dat De Standaard verzamelde. Tien jaar geleden was bijna de helft van hun klanten jonger dan 30 jaar, terwijl dit in 2016 nog slechts zo’n 25% was. Dat probleem is te wijten aan drie zaken: vastgoed is immens duur geworden, banken stellen veel hogere eisen voor ze groen licht geven en er is grote concurrentie van veertigplussers die al iets kapitaalkrachtiger zijn.

Duur


Als twintiger wil je niet enkel je zuurverdiende centjes veilig op een spaarboek zetten. Je wil van het leven genieten en daarbij horen uiteraard verre reizen, trendy kledij en toffe gadgets. Helaas heb je nu net een goed gespekte spaarrekening nodig om iets aan te kopen. Huizen en grond staan ongelooflijk duur, het wordt eigenlijk bijna onbetaalbaar, waardoor meer en meer jonge koppels hun droom van een eigen nestje noodgedwongen moeten opbergen of toch zeker uitstellen.

Risico


Een tweede reden zijn de banken. Ze gaan maar al te graag aan het werk met het geld dat op onze spaarrekening staat, maar een lening krijgen als wederdienst voor jarenlange trouw als goede klant is niet meer zo vanzelfsprekend. Twintigers hebben logischerwijs nog minder eigen middelen, waardoor ze een grotere schijf van het aankoopbedrag moeten lenen. Terwijl iets oudere mensen maar 61% van de totale kosten lenen, is dit bij twintigers gemiddeld zo’n 82%. Banken vinden dit vaak een te groot risico. Ze hebben veel meer en veel strengere eisen voor ze een lening goedkeuren.

Concurrentie


Een laatste reden is de concurrentie van veertigplussers. Hun aandeel in het klantenbestand van adviesbureau Immotheker-Finotheker verdubbelde de laatste jaren, van 12,7% in 2007 naar 30,4% in 2016. Zij zitten op financieel vlak sowieso in betere papieren en daardoor gaan zij vaak lopen met het droomhuis van een jong koppel. Voor eigen gebruik, of als belegging. Spaargeld brengt namelijk bijna niks meer op, dus de beste investering is vastgoed.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '