Home Lifestyle Goed nieuws voor wie een huis koopt in de toekomst

Goed nieuws voor wie een huis koopt in de toekomst

De registratierechten worden voor iedereen 7%, in plaats van 10% voor een groot beschrijf en 5% voor een klein beschrijf. Die laatste krijgen een compensatie.

Shutterstock

Als je een huis koopt, betaal je naast de aankoopsom ook nog eens registratierechten. Die bedragen 10% op het aankoopbedrag of 5% voor een ‘bescheiden’ woning. De Vlaamse regering schroeft dat nu terug naar 7% voor iedereen.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein wil één tarief voor registratierechten voor iedereen. De regering volgde hem daarin. Volgend jaar betaalt iedereen 7% registratierechten bij de aankoop van een woning. Natuurlijk is er nu opnieuw een compensatie voor kleinere huizen, dat zijn woningen die minder dan 200.000 euro kosten. Zij krijgen een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro, waardoor ze nog minder registratierechten moeten betalen dan de vroegere 5% voor een klein beschrijf. Goed nieuws voor iedereen dus, hoera!

Kansen

De regering denkt duidelijk aan onze portemonnee. ‘We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om een eigen huis of appartement te kopen’, aldus minister Tommelein. ‘Wie een bescheiden gezinswoning koopt of het energieverbruik serieus doet dalen in hun huis, krijgt nog een extra duwtje in de rug.’ Wie een tweede woning of een kantoor- of bedrijfsgebouw koopt, moet wel nog 10% betalen.

Bron: HLN

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.