Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Alleenstaanden zonder kinderen met een hoog loon voelen die fiscale druk het zwaarst.

Ons land kent de allerhoogste belastingdruk ter wereld

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

We hebben het goed in ons Belgenlandje, maar daar betalen we dan ook voor. De belastingdruk is namelijk nergens zo hoog als in België, en dat al voor het zoveelste jaar op rij.


De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, berekent ieder jaar per land welk deel van ons inkomen terugvloeit naar de staat. Wij Belgen kunnen al eens zagen dat we veel belastingen betalen, maar dat gemopper is niet geheel onterecht, want we staan opnieuw, voor het zoveelste jaar op rij, bovenaan die lijst. Wij kennen in ons land met 53,7 procent de allerhoogste fiscale druk.

Hard te verduren


Als je weet dat de gemiddelde belastingdruk in de OESO-landen op 35,9 procent ligt, krijgen wij het dus overduidelijk een stuk zwaarder te verduren op gebied van belastingen. Graag gedaan, meneertje staat! Op de tweede plaats staat Duitsland met 49,7 procent, daarna volgen Italië met 47,7 procent en Frankrijk met 47,6 procent. De allerlaagste belastingdruk kent Chili met – schrik niet – amper 7 (!) procent.

Afdokken


De alleenstaanden zonder kinderen met een hoog loon vormen de categorie die de fiscale druk het meest voelen, met 59,6 procent. Maar ook gezinnen met twee kinderen en één inkomen, 38,3 procent, of gezinnen met twee kinderen en twee inkomens, 46,2 procent, moeten serieus afdokken.

Daling


Het enige positieve puntje is dat de belastingdruk hoewel die torenhoog is, wel gedaald is met 0,24 procent in vergelijking met vorig jaar. Die daling was bovendien ook groter dan de dalingen in de andere OESO-landen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '