Home Nieuws Schokkend onderzoek: ‘meer dan 8000 meisjes in ons land lopen kans op...

Schokkend onderzoek: ‘meer dan 8000 meisjes in ons land lopen kans op genitale verminking’

Het aantal meisjes dat een kans loopt om besneden te worden is de afgelopen tien jaar maar liefst verviervoudigd.

In België zijn 17.273 vrouwen of meisjes al besneden en lopen 8644 anderen het risico om nog besneden te worden. Dat zijn de schokkende cijfers die naar boven kwamen in een onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. Uit het onderzoek blijkt nog dat er een forse stijging is van het aantal meisjes dat een risico loopt op genitale verminking.

Het aantal meisjes dat een kans loopt om besneden te worden is de afgelopen tien jaar maar liefst verviervoudigd. Dat zou te wijten zijn aan de toegenomen migratie en aan de geboortes van kinderen in België waarvan de moeders afkomstig zijn uit landen waar dergelijke praktijken nog vaak voorkomen. De meerderheid van de slachtoffers is afkomstig uit Guinee, Somalië, Egypte, Ethiopië, en Ivoorkust.

Jonger dan 18 jaar

Een groot deel van de betrokkenen zijn minderjarige meisjes die naar school gaan in ons land. De meerderheid van de vrouwen die besneden zijn of die kans lopen op besnijdenis wonen in Brussel, Antwerpen en Luik. ‘De meisjes lopen het risico vooral tijdens schoolvakanties, als ze mee op reis gaan naar het land van herkomst van hun ouders’, vertelt Charlotte Campo van vzw Intact aan De Standaard.

VGV

VGV staat voor Vrouwelijke Genitale Verminking en wordt onderverdeeld in vier verschillende types. Bij de meest voorkomende wordt de clitoris deels of volledig verwijderd, worden de schaamlippen weggesneden en/of de vulva dichtgenaaid. De verschillende ingrepen kunnen voor zorgkundigen moeilijk te onderscheiden zijn. Volgens het onderzoek bevallen elk jaar 1419 besneden vrouwen in een Belgische materniteit. Het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen vindt dat er onder andere nood is aan geboorterichtlijnen voor besneden vrouwen en meer informatie over genitale verminking, zodat de slachtoffers steeds de nodige medische zorg krijgen.

Bron: Onderzoek door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.