Home Nieuws LAP: volgende dinsdag alweer staking bij het spoor

LAP: volgende dinsdag alweer staking bij het spoor

Ook op andere openbare plaatsen kan er hinder zijn.

Photo News

De socialistische overheidsvakbond ACOD houdt dinsdag 27 februari een intersectorale staking tegen de plannen van de regering met de zware beroepen. Het openbaar vervoer zal hierdoor ernstige hinder ondervinden.

De regering is momenteel bezig met een nieuwe regeling die bepaalt welke mensen met vervroegd pensioen mogen gaan. De plannen omvatten een lijst van vier criteria waaraan een job moet voldoen om als zwaar beschouwd te worden: zware fysieke arbeid, moeilijke uren, veiligheidsrisico’s en stress. Dat laatste criterium staat niet op zichzelf en mag enkel in combinatie met een van de andere drie ingeroepen worden.

Vertragingen

De socialistische overheidsvakbond gaat duidelijk niet akkoord met dit nieuwe systeem en besliste daarom om volgende week dinsdag 27 februari het werk neer te leggen. De socialistische spoorvakbond staakt mee, wat wil zeggen dat pendelaars een hele dag rekening moeten houden met ernstig verstoord treinverkeer. Meer bepaald van maandagavond 22 uur tot en met de laatste trein op dinsdag 27 februari.

Alternatieven

De NMBS raadt reizigers daarom aan om niet alleen op de trein te vertrouwen om zich die dag te verplaatsen. Ze hopen de impact op het treinverkeer minimaal te houden en ze zullen er alles aan doen om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden via hun informatiekanalen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB waarschuwt eveneens voor vertragingen en vraagt hun reizigers om een alternatief te voorzien op dinsdag.

Opvang

Ook op andere plaatsen zoals scholen, crèches, gevangenissen, loketten van gemeentehuizen enzovoort kan er hinder zijn. Zo liet Kind en Gezin al weten dat er in verschillende gemeenten geen buitenschoolse opvang zal zijn. De meeste scholen zullen volgens de eerste berichten gewoon open zijn en ook de postbedeling van Bpost zou normaal moeten verlopen.

Lees ook: