Home Nieuws Steeds meer jonge gezinnen ontvluchten stadsleven

Steeds meer jonge gezinnen ontvluchten stadsleven

'Veel twintigers blijven na hun studies plakken. Maar zodra ze een huis zoeken, trekken ze weg', klinkt het.

Jonge gezinnen

Steeds meer jonge gezinnen ontvluchten het stadsleven, dat nieuws meldt De Morgen. Vooral in Antwerpen en Gent trekken jonge gezinnen weg van de stad.

De dalende trend is niet nieuw, al sinds 2013 trekken steeds meer jonge gezinnen weg uit de stad. In Antwerpen leefde vorig jaar 200 jonge gezinnen minder dan het jaar ervoor, dat blijkt uit cijfers van de stad Antwerpen. Maar liefst 22% van de jonge Antwerpse gezinnen trekt na vijf jaar weer weg uit de stad.

En die trend is ook in Gent merkbaar. Voor het eerst in vijf jaar ontvluchtten er in 2017 meer mensen de stad dan dat er bij kwamen. Vooral 30- tot 34-jarige trokken er weg. ‘Elk jaar verliezen we 500 kinderen’, vertelt Sofie Bracke, schepen voor Burgerzaken, aan De Morgen. Toch beschouwen we dat niet als een probleem, want Gent blijft stevig groeien. Je kunt moeilijk van een leegloop spreken als jaarlijks bijna 30.000 kinderen worden geboren.’

Huizenprijzen en voorzieningen

Voornaamste oorzaak van de dalende trend is de huizenprijs. ‘Veel twintigers blijven na hun studies plakken. Maar zodra ze een huis zoeken, trekken ze naar randgemeenten zoals Melle of Destelbergen. Daar krijgen ze meer waar voor hun geld, terwijl ze dicht genoeg blijven om zich Gentenaar te voelen’, klinkt het. Ook in Antwerpen zien ze de vastgoedprijzen als voornaamste oorzaak, maar ook een gebrek aan voorzieningen speelt een rol. Denk maar aan de wachtlijsten voor crèches en jeugdbewegingen of het tekort aan scholen en natuur.

Lees ook: