Home Lifestyle Flexibele uren en een dagje thuiswerken? Daar leveren 6 op de 10...

Flexibele uren en een dagje thuiswerken? Daar leveren 6 op de 10 werknemers graag loon voor in

Vooral jongeren zoeken meer balans tussen werk en privé.

Glijdende uren en af en toe eens een dagje thuiswerken. Het zijn twee voorwaarden die bij heel wat werknemers bovenaan op het verlanglijstje staan. Vlamingen willen dan ook graag een evenwichtige balans tussen werk en privé, en daarvoor zijn we zelfs bereid een deeltje van ons loon in te leveren. Dat blijkt uit een enquête van rekruteringsbureau Robert Half.

De Telenet-technieker die op dinsdagmiddag naar jouw digibox komt kijken? Of een optreden van jouw schattige petekindje op woensdagnamiddag? Het zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarvoor we maar wat graag onze werkdag even zouden kunnen onderbreken. Zelfs zo graag dat we daar een deeltje van ons loon voor zouden opgeven. Uit een enquête die het rekruteringsbureau Robert Half voerde, blijkt namelijk dat maar liefst 6 op de 10 werknemers een lager loon zouden aanvaarden voor flexibelere uren. Maar niet alleen onze werkuren zijn een belangrijke factor, ook thuiswerken, vakantiegeld en maaltijdcheques blijken heel belangrijk te zijn voor ons.

Agenda zelf bepalen

Hoewel de meeste werknemers wel vinden dat ze een eerlijk loon krijgen, lijkt een hoog loon dus niet op te wegen tegen qualitytime met onze familie en vrienden. Een trend die trouwens vooral bij pas afgestudeerden de bovenhand blijkt te nemen volgens de enquête. ‘De jonge generatie is meer bezig met het afstemmen van werk op privé. Ooit was dat omgekeerd: eerst werk, dan privé’, vertelt arbeidseconoom Stijn Baert van de UGent aan Het Nieuwsblad. ‘Vroeger had je bovendien vaak één kostwinner. Nu hebben we het tweeverdienersmodel. Om als gezin alle balletjes in de lucht te houden, is afstemming met de werkgever nodig’, klinkt het bij Baert. Dat we graag een dagje intensief thuiswerken, zou tenslotte ook te maken kunnen hebben met de ellenlange files waarin we dagelijks uren verkwisten. Het mobiliteitsprobleem houdt ons steeds meer bezig en we verwachten dan ook dat werknemers ons daarin tegemoet komen.

Lees ook: