
Verzorgster Veronique probeert meer duidelijkheid te scheppen over de dood van leeuwin Rani, nadat ze vrienden hun gal zag spuien op sociale media.
Dierenverzorgster Planckendael reageert op verwijten: ‘De dood van Rani is een enorme last om te dragen voor ons’
Nadat politie de ontsnapte leeuwin van Planckendael donderdagmiddag doodschoot na twee verdovingspogingen, werden sociale media overspoeld met verbolgen reacties. GAIA en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageerden verontwaardigd, Planckendael werd beschuldigd van winstbejag en een gebrek aan professionalisme. Veronique van den Hurk, verzorgster in het park, reageert op Facebook op de kritiek. ‘Laat ons niet allemaal als schapen de menigte volgen’, schrijft ze.
Een tragische gebeurtenis
Veronique van den Hurk is werknemer van Planckendael, het dierenpark in Muizen dat de voorbije weken enkele tragische gebeurtenissen te verwerken kreeg. Ze is olifantenverzorgster en verloor op enkele weken tijd twee dieren uit haar kudde. Na de ontsnapping van leeuwin Rani donderdagochtend waarbij het dier uiteindelijk doodgeschoten werd, las Veronique zo veel kritiek op sociale media dat ze besloot te reageren via Facebook.
Volgens de dierenverzorgster kon de dood van Rani echt niet vermeden worden. Het verwijt dat Planckendael op geld belust is en gewoon de poorten van het park zo snel mogelijk terug wilde openen, weerlegt Veronique door te verwijzen naar de reactie van het park op de dood van olifanten Qiyo en Phyo Phyo. Planckendael sloot twee weken lang de olifantentempel, de trekpleister van het park, om de kudde de kans te geven te rouwen en een nieuwe kuddesamenstelling te vinden. ‘Zouden ze er dan echt voor kiezen om deze hele heisa te moeten doorstaan? Alsof dit het bedrijf geen geld kost’, vraagt ze.
Als de leeuwin iemand had gedood, hoe hadden de meningen dan geweest?
Verder schept Veronique meer duidelijkheid over het feit dat er ‘maar’ twee pogingen gedaan werden om de leeuwin te verdoven. Ze zegt dat de vergelijking met het verdoven van zulk dier in een natuurlijke omgeving niet opgaat, omdat Planckendael geen open vlakte is waar het dier lang gevolgd kan worden met een helikopter of truck zonder dat er mensen in gevaar komen. Bovendien zat Rani na haar ontsnapping vol adrenaline, waardoor verdoving minder goed werkt. Een derde dosis had de leeuwin fataal kunnen worden en dan was het resultaat hetzelfde, schrijft van den Hurk. ‘Maar als de leeuwin iemand had gedood, hoe hadden de meningen dan geweest?’, vraagt ze zich af.
‘Iedereen zal en mag hierover zijn verdere mening hebben maar laat ons niet allemaal als schapen de menigte volgen en denk goed na over hoe moeilijk dergelijke situaties zijn voor een bedrijf, verzorgers én bezoekers’, sluit de verzorgster haar betoog af. Het bericht krijgt veel bijval op Facebook, vooral van andere Planckendael-medewerkers die heel wat te verduren kregen de voorbije dagen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier