Home Nieuws ‘Ik begrijp niet waarom er niet meer pogingen zijn ondernomen om het...

‘Ik begrijp niet waarom er niet meer pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven’

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en dierenrechtenorganisatie GAIA reageren geschokt na doodschieten leeuwin.

© BELGA

Leeuwin Rani (2) die eerder vandaag uit haar kooi in Planckendael ontsnapte, is doodgeschoten. Een hartverscheurende keuze die de crisiscel maakte uit veiligheidsredenen. Toch reageren zowel dierenrechtenorganisatie GAIA als Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts geschokt.

De leeuwin is vanmorgen door een menselijke fout uit haar kooi kunnen ontsnappen. Verzorgers probeerden Rani gedurende drie uur terug te drijven, maar dat lukte niet. De dierenarts trachtte vervolgens tweemaal tevergeefs de leeuwin te verdoven. De leeuwin was op een bepaald moment minder dan tien meter verwijderd van een viertal mensen, die zich tijdens de evacuatie in een wagon hadden verschuild. ‘De deuren van de trein waren niet honderd procent dicht te krijgen. Daarom hebben wij die verschrikkelijke beslissing gemaakt om te schieten’, aldus de directeur van Planckendael aan Het Nieuwsblad.

Hoewel de leeuwin om veiligheidsredenen werd doodgeschoten, reageert minister van Dierenwelzijn Ben Weyts geschokt. ‘Ik snap dat het een moeilijke afweging is van de veiligheidsrisico’s, maar ik begrijp niet waarom er niet meer pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven. Het was een beslissing van de politie en de politie alleen om het dier te doden. Wat mij betreft spreekt het voor zich dat niet alleen de ontsnapping onderzocht moet worden maar evenzeer de beslissing tot het doden van het dier’, zegt Weyts aan persagentschap Belga en op Facebook.

‘Cowboymentaliteit’

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA stelt zich grote vragen bij de dood van de ontsnapte leeuwin. ‘Heeft de politie hier blijk gegeven van een cowboymentaliteit of heeft Planckendael dan geen noodplan om in dergelijke omstandigheden te voorkomen dat een ontsnapt dier er het leven bij inschiet?’, vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zich af. ‘Het is al vaker gebeurd dat politiemensen wel weten hoe gepast te reageren op situaties met mensen, maar als het over dieren gaat dan grijpen ze al te snel naar de grove middelen. Hoe dan heb ik de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest’, aldus Vandenbosch in een reactie op hun website.

Naast minister Weyts en dierenrechtenorganisatie GAIA, reageren ook verschillende andere mensen geschokt op sociale media. De Facebookpagina van Planckendael wordt momenteel overspoeld door negatieve commentaren.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.