Home Nieuws Deze 22-jarige studente verhindert dat een vliegtuig opstijgt om zo het leven...

Deze 22-jarige studente verhindert dat een vliegtuig opstijgt om zo het leven van een ​​vluchteling te redden

Een bijzondere protestactie die aanvankelijk heel eenzaam begon, maar steeds meer steun kreeg.

© Facebook Elin Ersson

Meet Elin Ersson: de 22-jarige Zweedse studente die over een flink staaltje moed en doorzettingsvermogen beschikt. Tijdens haar trip naar Istanboel hield ze namelijk een vliegtuig aan de grond om zo de uitzetting van een Afghaanse vluchteling te voorkomen. Een bijzondere protestactie die aanvankelijk heel eenzaam begon, maar steeds meer steun kreeg…

Minutenlang bleef de Zweedse Elin Ersson in een vliegtuig van Zweden naar Turkije rechtstaan. Het begin van een bijzondere protestactie om zo het leven van een Afghaanse vluchteling te redden. Volgens de wet mag de piloot namelijk niet vertrekken zolang er nog passagiers aan boord rechtstaan. De Zweedse studente maakte van die regel dan ook handig gebruik om zo eigenhandig te protesteren tegen de uitzetting van de 52-jarige man. Met haar gsm filmde ze het hele gebeuren en streamde ze het ook meteen via Facebook. Die video werd meer dan twee miljoen keer bekeken.

‘Het is niet juist om mensen naar de hel te sturen’

In het filmpje zien we hoe Elin rechtstaat terwijl de andere passagiers al vastgeklikt in hun stoeltje zitten. De jonge vrouw legt meteen uit waarom ze dit doet. ‘Er zit iemand in het vliegtuig die naar Afghanistan wordt gebracht. Daar is het oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood’, vertelt de 22-jarige studente. Verschillende passagiers en het boordpersoneel manen haar aan om te gaan zitten. Eén man gaat zelfs een discussie aan met Elin en neemt vervolgens ook haar gsm hardhandig af. Maar dat laat de standvastige Elin niet zomaar gebeuren. ‘Wat is er belangrijker? Een leven of wat vertraging?’, scandeert ze. Kort daarna besluiten ook andere mensen recht te staan in het vliegtuig en zo Elins protestactie te steunen.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Posted by Elin Ersson on Monday, July 23, 2018

Zowel de jonge vrouw als de migrant werden uiteindelijk door security van het vliegtuig geëscorteerd. Wat de gevolgen van haar bijzondere protestactie zijn, is echter nog niet duidelijk. Elin zou naar eigen zeggen enkel haar rechten hebben uitgeoefend en verder niets strafbaars gedaan hebben. De politie denkt daar nochtans anders over. Zij zouden naar verluid zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden kunnen opleggen, omdat ze de bevelen van de gezaghebbende piloot negeerde. Hoe dan ook krijgt de Zweedse studente online heel wat steun en prijzen verschillende mensen haar moed.

Meer nieuws:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.