Home Nieuws California zegt ‘neen’ tegen bont en wordt de eerste Amerikaanse staat die...

California zegt ‘neen’ tegen bont en wordt de eerste Amerikaanse staat die dierenvachten bant

Ook in ons land zijn pelsdierkwekerijen vanaf 2023 verboden.

© Getty

Het zal voor een aantal Amerikaanse celebs en beautyqueens even slikken zijn, maar het is beslist: vanaf 2023 zal de Amerikaanse staat Californië de productie en verkoop van bont aan banden leggen. En daar zijn wij eerlijk gezegd niet rouwig om.

Californië wordt zo de allereerste Amerikaanse staat die bont uit alle winkels zal bannen. Vanaf 2023 zal zowel de verkoop als de productie van kledingstukken, accessoires en handtassen uit pels niet meer getolereerd worden in de volledige staat. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe wetgeving houden, riskeren een boete die kan oplopen tot 1.000 dollar.

Het verbod op bont is een zeer zware klap voor de bontindustrie. Volgens cijfers uit 2014 leverde die toen nog zo’n 1,4 miljard dollar op. Dierenrechtenorganisaties zijn dolenthousiast over de beslissing en ook wij vinden het een logische stap in de goede richting.. Niet alleen omdat bont anno 2019 not done is, maar ook omdat bepaalde Californische steden, zoals Los Angeles en San Francisco, dierenvachten in de modesector al langer de rug toekeert.

1 december 2023

Het verbod komt er na een grote beweging in de mode-industrie. Eerder lieten de labels Chanel, Gucci en Burberry al weten dat ze in de toekomst geen bont meer in hun creaties zullen verwerken. ‘De toekomst van onze hoogwaardige producten zal voortkomen uit de knowhow van ons atelier. Daarom zullen we in de toekomst geen dierenhuiden meer gebruiken’, vertelde Bruno Pavlovski, hoofd van Chanel, tijdens een interview met WWD.

‘Californië is toonaangevend als het gaat om dierenwelzijn en vandaag kondigen we aan dat dat leiderschap ook het verbieden van bont inhoudt’, vertelde gouverneur Gavin Newsom toen hij het nieuws bekendmaakte. Naast dat nieuws liet Newsom ook weten dat ook het gebruik van circusdieren verboden zal worden, op honden, katten en paarden na.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat de productie en verkoop van bont betreft, is er wel een uitzondering op de regel. Als de producten gebruikt worden voor religieuze of tribale doeleinden is bont wel nog toegestaan. Sinds vorig jaar is er ook in ons land een verbod op pelsdierkwekerijen. De laatste kwekerijen moeten hier op uiterlijk 1 december 2023 hun deuren sluiten, net zoals dat in Californië ook het geval is. In Vlaanderen zijn er momenteel nog 17 nerstenkwekerijen actief.

Lees ook: