Home Lifestyle Dieren AHA: zo hou je jouw kat of hond rustig tijdens het vuurwerk

AHA: zo hou je jouw kat of hond rustig tijdens het vuurwerk

Tip 3: creëer voldoende schuilplaatsen!

© Unsplash

Hoewel wij haast niet kunnen wachten tot dat spetterende vuurwerk de lucht ingaat, is oudejaarsavond voor je kat of hond vaak pure horror. Kruipt jouw schattige viervoeter steevast onder de kast tijdens het vuurwerk? Misschien kunnen deze tips er dan wel voor zorgen dat jouw huisdier net zoals jij een ontspannen avond tegemoet gaat.

1. Laat je huisdier nooit alleen op oudejaarsavond

Ook jouw lieve viervoeter brengt de feestdagen graag in leuk gezelschap door, en al zeker tijdens dat akelige vuurwerk. Jouw kat of hond zal dan ook minder gestrest zijn als er iemand in de buurt is die ze kunnen vertrouwen. Moet je echt naar dat nieuwjaarsfeestje in de stad? Vraag dan of je ouders of je vrienden kunnen ‘petsitten’.

2. Sluit de ramen en zorg voor afleiding

Probeer het knetterende geluid van buiten zoveel mogelijk te dempen door de ramen en gordijnen goed te sluiten. Zo verberg je niet alleen die vervelende flitsen, maar voorkom je ook dat je huisdier gaat lopen. Uiteraard maak je het binnen best niet te donker, want dat werkt nefast. Laat voldoende lampen branden en zorg voor de nodige afleiding. Zet wat zachte achtergrondmuziek op of zet het geluid van de televisie een tikkeltje luider.

3. Creëer voldoende schuilplaatsen

Heb je nog een paar lege kartonnen dozen in de garage staan? Zet die dan in de woonkamer zodat jouw kat er tijdens het vuurwerk in kan schuilen. Je kan ook de mand van je hond die avond nog net iets gezelliger maken dan anders door er extra speeltjes en dekentjes in te leggen. Wil je je huisdier extra veilig laten voelen? Leg er dan een kledingstuk met jouw geur in.

4. Let op je eigen gedrag

Hoe mooi dat vuurwerk ook mag zijn, begin vooral niet te juichen of je stem te verheffen uit plezier. Door die geluiden kan je hond of kat namelijk nog angstiger worden. Blijf zelf ontspannen en hou je normale routines aan: lees een boek, kijk samen met je gezelschap televisie of praat rustig met hen. Helpt niets? Negeer je huisdier dan zeker niet, maar ‘bemoeder’ hem of haar ook niet te veel.

5. Laat je huisdier op voorhand wennen aan het vuurwerk

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kan je huisdier perfect voorbereiden op die luide knallen aan de hand van enkele YouTube-filmpjes. Toegegeven, ook wij kijken soms op voorhand hoe die enge rollercoaster eraan toegaat voor we in dat karretje stappen. Waarom zou je met je hond of kat dan niet hetzelfde doen? 😉

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.