Home Lifestyle Body Ben jij al meer dan 2 keer ziek geweest deze winter? Dan...

Ben jij al meer dan 2 keer ziek geweest deze winter? Dan heb je misschien de kettingziekte

Vooral jonge vrouwen blijken vaak het slachtoffer.

©Rawpixel via Unsplash

Je neus loopt. Je hebt een vervelende hoest of je hebt last van keelpijn. In de winter zijn we vaker ziek dan tijdens de rest van het jaar en blijkbaar zijn vooral jonge vrouwen het vaakst ziek. Uit een enquête bij 600 Vlamingen blijkt namelijk dat 1 op de 5 dit seizoen al een keertje ziek geweest is.

Het voedingssupplement Biover heeft een enquête uitgevoerd bij zo’n 600 Vlamingen. De resultaten? Maar liefst 1 op de 5 Vlamingen is deze winter al twee keer ziek geweest en vaak blijkt het om jonge vrouwen te gaan. Meestal gaat het om veel voorkomende winterkwalen zoals een verstopte neus (85%), hoofdpijn (81%) en keelpijn (77%). Dit fenomeen waarbij we om de paar weken last hebben van dergelijke kleine kwaaltjes wordt dan ook kettingziekte genoemd.

De voornaamste boosdoeners

Waarom worden we nu vaker ziek tijdens de wintermaanden? Meestal leggen we de schuld bij anderen, want besmetting is voor meer dan 60% de grote boosdoener. Op de tweede plaats staat het weer met 42% en de derde plaats is voorzien voor onvoldoende weerstand (32%). Ook hier zijn het vooral jonge vrouwen die hun lage weerstand beschouwen als de voornaamste reden waarom ze ziek worden.

‘Het feit dat vrouwen vaker af te rekenen hebben met kettingziekte is dikwijls te wijten aan hun levensstijl. Vaak combineren jonge vrouwen de zorg voor de kinderen met een drukke job. Hierdoor komen ze dus meer in aanraking met de kiemen van de kids, die toch de grootste verspreiders zijn van infectieziekten. Daarnaast gaan ze ook wel eens over hun grenzen om alles gecombineerd te krijgen wat een impact heeft op hun algemene weerstand’, aldus dokter Servaas Bingé.

Toch zijn er een paar dingen die we kunnen doen om te voorkomen dat we sneller ziek worden in de winter. Zo kan het helpen om een keertje vroeger in je bed te kruipen. Daarnaast is het ook belangrijk om gezond te eten zodat je de nodige vitamines binnenkrijgt.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.