Home Lifestyle Jobs BEWEZEN: een werkweek van vier dagen zou veel beter zijn voor je...

BEWEZEN: een werkweek van vier dagen zou veel beter zijn voor je gezondheid

TGI... Thursday?

Een werkweek van vier dagen en een weekend dat een dag langer duurt dan normaal? De meeste mensen zouden er sito presto voor tekenen. Helaas is het niet de realiteit – al zou zo’n korte werkweek wél wonderen doen voor het milieu én voor onze gezondheid.

Een weekend van drie dagen: het zou potverdorie goed zijn voor iedereen. Door elke week een dag minder te gaan werken, zouden er namelijk een stuk minder uitlaatgassen de lucht in geblazen worden. Tel daarbij ook al het energieverbruik van grote kantoren en werkplaatsen, en je ziet meteen in waarom een dagje minder werken een zeer goed idee zou zijn. Dat enneuh, drie dagen weekend – hallookes!

Lang weekend

In de Amerikaanse staat Utah begonnen de overheiddiensten een tijd lang aan een werkweek van vier dagen voor een experiment. Om het gebrek aan werkkrachten op te vangen, werkten de werknemers daar van maandag tot donderdag gewoon enkele uren langer. Zo werkten ze tijdens de werkweek wat meer, maar hadden ze écht een lang weekend. En doordat ze maar vier keer naar hun werk karden in plaats van vijf, was dat een stuk minder vervuilend.

Minder ziek én productiever

Daarnaast bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio dat mensen die meer dan 60 uur per week werken een verhoogd risico hebben op hartziekten, kanker, diabetes en artrose. Een studie uit Zweden toonde dan weer aan dat de werkweek van vier dagen ervoor zorgde dat werknemers zich minder snel ziek meldden én een stuk productiever werden tijdens hun uren op de werkvloer. En dat is een heel goed argument om mee naar je baas te stappen, toch?

Lees ook: