Home Lifestyle WERELDAIDSDAG: zo kan jij je steentje bijdragen en de bewustwording vergroten

WERELDAIDSDAG: zo kan jij je steentje bijdragen en de bewustwording vergroten

Vorig jaar kregen 923 Belgen de diagnose hiv, dat zijn er meer dan twee per dag.

Wereldaidsdag
© Anna Shvets via Pexels

Het is vandaag Wereldaidsdag, een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij de bewustwording over en de strijd tegen aids. De ziekte hangt anno 2020 helaas nog steeds in de taboesfeer en wordt vaak als een ongemakkelijk onderwerp beschouwd. Het is nochtans van levensbelang om de bewustwording rond aids te vergroten, en daarom geven wij een aantal tips zodat ook jij je steentje kan bijdragen.

Leer bij

Feit is dat we het onderwerp aids vaak onbewust negeren omdat we het als een ver-van-mijn-bedshow beschouwen. Weet: dat is het niet. Het klopt dat we de ziekte anno 2020 beter onder controle hebben dan pakweg 20 jaar geleden, maar dat betekent niet dat je het zelf niet meer kan oplopen. Integendeel, het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat de ziekte óók in België nog steeds voorkomt. Uit een rapport van Sciensano blijkt dat er in 2019 923 Belgen de diagnose hiv kregen, dat zijn er gemiddeld 2,5 per dag.

Val je compleet uit de lucht en moet je ook zelf eerlijk toegeven dat je belachelijk weinig weet over een ziekte die in onze maatschappij nog steeds zo hard aanwezig is? Dan kan het geen kwaad om je een beetje bij te scholen, zodat jij je eigen steentje kan bijdragen om de bewustwording rond aids te vergroten. Hoe dan? Er zijn duizend-en-een verschillende manieren, wij lijsten er een aantal op:

  • Kijk een film die in teken staat van aids. Welke je zeker moet gezien hebben? ‘Holding the Man’, ‘How to Survive a Plague’, ‘Philadelphia’ en de documentaire ‘The Lazarus Effect’.
  • Bekijk op VRT NU de ‘Durf te vragen‘-aflevering waarin mensen met hiv eerlijk antwoord geven op soms gedurfde vragen.
  • Lees op de website van Sensoa de feiten over hiv en aids.
  • Bekijk de TED Talk van activiste en popzangeres Annie Lennox.
  • Bekijk (en beluister) de Aids Memorials Quilts op de website van het MAS.

Draag een rood lintje

Het rode lintje of ‘aidslintje’ is een internationaal symbool waarmee je solidariteit toont voor mensen met hiv en aids, want zij worden helaas nog steeds te vaak gediscrimineerd. Sensoa roept dit jaar op om een foto en/of video met het lintje te delen op sociale media en eventueel te vertellen waarom je het draagt. Daarnaast vragen ze ook om de hashtags #wereldaidsdag en #hiv te delen om de boodschap te verspreiden.

Steun een vzw en/of doe een gift

Er zijn een heleboel vzw’s en instanties die mensen die de hiv-diagnose krijgen steunen en/of de ziekte meer bespreekbaar proberen te maken. Je kan hen een handje helpen door hen te steunen met een gift, deel te nemen aan hun acties of door iets aan te kopen op hun webshop. Zo kan je de hashtag #letstalkpositive2020 van het Instituut voor Tropische Geneeskunde delen, een gift doen voor de solidariteitsacties en campagnes van Sensoa en/of Swim for Life Brussel steunen. Die laatste is een zwemmarathon die normaal gezien jaarlijks georganiseerd wordt door de vzw Brussels Gay Sports en waarvan het ingezamelde geld integraal geschonken wordt aan projecten die rond de preventie en het bestrijden van aids werken.

Praat erover

Een van de allerbelangrijkste én gemakkelijkste dingen om niet alleen vandaag, maar áltijd te doen, is praten. Aids is een onderwerp dat vaak genegeerd wordt, omdat het als gênant of ongemakkelijk wordt beschouwd, maar dat zou het absoluut niet mogen zijn. Het is superbelangrijk om niet alleen met je vrienden en ouders, maar ook met je bedpartner(s) over veilig vrijen en soa’s te praten. Het is een van de meest efficiënte manieren om het taboe zo snel mogelijk te doorprikken.

Lees ook: