Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga images

Volgens wilde geruchten bestaat onze favoriete frituursnack uit karton, koeienogen, slachtafval en andere viezigheden.

Wat zit er nu écht in een frikandel?

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Onze favoriete snack in de frituur is een lekkere frikandel. Die zit volgens geruchten vol vieze dingen zoals karton en slachtafval, maar klopt dat eigenlijk wel?


Het is deze week ‘Week van de friet’ en dat vieren wij Belgen natuurlijk met een bezoekje aan de frituur. Wat is er heerlijker dan een lekker pak friet met een goed vlezeke daarbij? Wij kiezen vaak voor een frikandel, ondanks de wilde en vooral heel onsmakelijke geruchten die de ronde doen over die snack.

Je hoorde ongetwijfeld ook al verschillende mensen zeggen dat een frikandel bestaat uit allerlei vuile zaken en overschotjes. Klopt dat nu eigenlijk? In het Eén-programma ‘Over Eten’ gingen Danira Boukhriss en Kobe Ilsen op onderzoek uit.

Stukjes vlees die aan de borstkas blijven hangen


Ze brachten een bezoek aan diepvriesbedrijf Beckers dat dagelijks maar liefst een miljoen frikandellen produceren. Twan Jacobs geeft ons meer uitleg over de samenstelling van deze populaire snack. Twan weerlegt dat er viezigheid inzit zoals koeienogen, karton of slachtafval. ‘Vroeger, zo’n 50 jaar terug, zaten er wel ondernemers tussen die het niet zo nauw namen met hygiëne’, aldus Twan in ‘Over Eten’. Die sjoemelaars bezorgden de frikandel dus een slechte naam.

In onze huidige frikandel zit vooral kipseparatorvlees. Klinkt een beetje Chinees, maar slager Geert Hermans legt uit wat dit precies is. ‘Het zit aan de borsten tegen de beenderen van de kip’, aldus Geert in ‘Over Eten’. Het zijn dus eigenlijk de stukjes die aan het karkas of de borstkas blijven hangen als je de kippenbillen, -borsten en -vleugels eraf haalt.

Dezelfde kwaliteit als filet


‘Dat is zeker geen afval’, aldus Geert. ‘Het hangt aan de onderkant van de filet, dus het heeft dezelfde kwaliteit, maar het is gewoon te moeilijk om het er allemaal proper af te halen en te serveren.’ Al die karkassen worden naar gespecialiseerde firma’s gebracht waar machines die onder hoge druk tegen een zeef zetten waardoor het zachte vlees gescheiden wordt van de beenderen. Van datzelfde separatorvlees worden trouwens ook kipnuggets, kipburgers en zelfs het supergezonde kippenwit gemaakt.

Naast separatorvlees zit er ook varkensspek, mager varkensvlees, rundvlees en een pak kruiden in onze lekkere frikandellen. Hier kan je de volledige video bekijken en met je eigen ogen zien hoe je geliefde frikandel gemaakt wordt. Nu kan je dus zonder zorgen genieten van je favoriete snack. Smakelijk!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '