Home Lifestyle A WOMAN’S WORLD: in deze landen is het het aangenaamst leven als...

A WOMAN’S WORLD: in deze landen is het het aangenaamst leven als vrouw

België moet een heleboel landen laten voorgaan.

landen vrouwen
© Pexel

Het leven in België is allesbehalve slecht, maar het kan altijd beter. Ons belgenland laat namelijk heel wat anderen voorgaan in de lijst van meest vrouwvriendelijke plekken, ofwel landen waar het het aangenaamst vertoeven is als vrouw. Een twintigste plaats is toch een beetje teleurstellend, nee?

De Women’s Liveability Index wordt elk jaar opgesteld door Nestpick, een online platform waarop je een appartement of huis kan vinden om kortstondig te huren. Omdat Nestpick opmerkte dat steeds meer vrouwen naar het buitenland trekken om te studeren of te werken, besloten ze onderzoek te doen naar de levenskwaliteit voor vrouwen in verschillende landen.

Voor de lijst baseren ze zich onder meer op data over de loonkloof in het land in kwestie, maar ook op cijfers over de veiligheid en gezondheid van de vrouw, belastingen op vrouwelijke hygiëneproducten, de levensstandaard van de vrouw, het aantal vrouwelijke ondernemers en het aantal vrouwen in de politiek. Uit het onderzoek kwam onderstaande top 10 voort.

1 / 10
1. Noorwegen
2. Zweden
3. Canada
4. Finland
5. IJsland
6. Denemarken
7. Ierland
8. Slovenië
9. Oostenrijk
10. Estland
1. Noorwegen
1. Noorwegen

© Timo Stern via Unsplash

2. Zweden
2. Zweden

© Abigail Keenan via Unsplash

3. Canada
3. Canada

© Elyse Turton via Unsplash

4. Finland
4. Finland

© Tristan Billet via Unsplash

5. IJsland
5. IJsland

© Emma Francis via Unsplash

6. Denemarken
6. Denemarken

© Chen Zo via Unsplash

7. Ierland
7. Ierland

© Pexel

8. Slovenië
8. Slovenië

© Jessica F. via Unsplash

9. Oostenrijk
9. Oostenrijk

© Kate Joie via Unsplash

10. Estland
10. Estland

© Julius Jansson via Unsplash

 

Te weinig vrouwen in de politiek

België krijgt plaatsje 20 in de lijst. Daarmee gaan Frankrijk (15), Nederland (16), Spanje (17) en het Verenigd Koninkrijk (19) ons voor. Singapore is op plaats 13 het eerste Aziatische land in de lijst. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is in ons land relatief laag, maar we verliezen veel plaatsen door onder meer het percentage vrouwelijke deelnemers aan de Olympische Spelen (31,5%) en het aantal vrouwen in de regering (30,5%).

Lees ook: