Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jan Crab

Het prachtige natuurdomein is sinds deze week voor het eerst toegankelijk voor publiek.

MUST VISIT: Leuven is met de vijvers van Bellefroid een natuurpareltje rijker

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Dat Leuven een van Vlaanderens mooiste steden is, valt niet te ontkennen. De stad verwelkomt elk jaar duizenden dagjestoeristen en dat zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. De studentenstad heeft naast vele gezellige terrasjes, de romantische Kruidtuin en het prachtige stadhuis sinds kort een nieuw pareltje dat je móét gezien hebben: de magische vijvers van Bellefroid.


De stad Leuven kwam eerder deze week met heugelijk nieuws: de mysterieuze vijvers van Bellefroid in de deelgemeente Wilsele zijn vanaf nu voor iedereen toegankelijk. Het natuurgebied klinkt je misschien niet bekend in de oren, want het was tot vorig jaar privégebied en een onbekend stukje natuur. Daar komt nu verandering in, want eind vorig jaar besloot de stad om het natuurgebied over te kopen en het niet langer af te schermen voor publiek. ‘De coronamaatregelen hebben het belang van aangename, groene openbare ruimte benadrukt. Ik ben tevreden dat we zo’n groot natuurgebied nu openstellen voor de Leuvenaars’, liet burgemeester Mohamed Ridouani weten in een persbericht.

Houten kijkmuren


Het natuurreservaat is maar liefst 21 hectare groot en telt twee prachtige vijvers die een habitat zijn voor heel wat mooie en unieke watervogels. Met de opening van de vijvers van Bellefroid wil de stad aantonen hoe mooi de natuur er is en de ecologische waarde van de vijvers, die vroeger als visvijvers dienden, verbeteren. Het domein ligt op een steenworp van het stadscentrum en is voor het grootse deel al toegankelijk voor publiek.

© Jan Crab

Het domein werd grondig aangepakt om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Er werd een lang wandelpad aangelegd aan een groot deel van de zuidelijke vijver en in de toekomst zal het volgens schepen Lalynn Wadera (sp.a) mogelijk zijn om volledig rond die vijver te wandelen. Aan de tweede vijver werden speciale houten kijkmuren gebouwd die de bezoekers de mogelijkheid bieden om naar de dieren die op en rond het water leven te kijken zonder ze te storen. ‘We willen de natuur beschermen en daarom kan je de noordelijke vijver enkel vanop afstand bewonderen’, legt Wadera uit. Leuk weetje: als je goed kijkt, kan je in de vijver twee beverburchten spotten.

Meer toffe plekjes om te ontdekken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '