Home Lifestyle Burgemeesters weigeren vergunning voor Tomorrowland 2021

Burgemeesters weigeren vergunning voor Tomorrowland 2021

'Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart.'

tomorrowland 2021
© Tomorrowland

Terwijl de ticketverkoop van Pukkelpop afgelopen woensdag nog van start ging, is er voor een ander groot Belgisch festival slecht nieuws. Hoewel muziekevenementen met duizenden bezoekers van de overheid vanaf half augustus wél mogen doorgaan, zijn de burgemeesters van Boom en Rumst niet akkoord en verbieden zij de uitgestelde editie van Tomorrowland 2021.

Tomorrowland vindt normaal elk jaar plaats eind juli, maar door de coronacrisis kon de editie van 2020 niet doorgaan en werd die van 2021 verplaatst. De uitgestelde editie werd opgeschoven naar het einde van de zomer om er zeker van te zijn dat het festival dit jaar wél kon plaatsvinden. Toch lijkt alle moeite tevergeefs.

De uitgestelde editie van Tomorrowland zou op 27, 28 en 29 augustus 2021 en 3, 4 en 5 september 2021 plaatsvinden. Nu hebben de burgemeesters van Boom en Rumst de vergunningsaanvraag geweigerd. Dat kondigt de organisatie van het dancefestival zelf aan in een persbericht.

De burgemeesters namen de beslissing uit veiligheid naar de bevolking toe. De reden zou zijn omdat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten.

Lokale uitbraak

‘Ik zou het persoonlijk erg moeilijk hebben als er naar aanleiding van Tomorrowland een lokale uitbraak zou zijn waarbij slachtoffers zouden vallen’, aldus burgemeester van Boom Jeroen Baert in het persbericht. ‘Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart’, sluit Rumst-burgemeester Jurgen Callaerts zich daarbij aan.

De organisatie van Tomorrowland kan wel een nieuwe vergunningsaanvraag indienen en naar de Raad van Staten trekken, maar hoe dichter eind augustus nadert, hoe moeilijker het is voor de politie om zich te organiseren. ‘Dit komt aan als een mokerslag, zeer hard en onverwacht’, reageerde de organisatie in het persbericht.

Toch zal ze er alles aan doen om Tomorrowland toch te kunnen laten doorgaan. ‘Wij zijn nog steeds honderd procent klaar om alles organisatorisch zo professioneel mogelijk te organiseren, als de epidemiologische situatie dat toelaat, en een mooi einde van de zomer met onze bezoekers te kunnen vieren’, aldus woordvoerster Debby Wilmsen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers kondigde vanmorgen aan dat hij in gesprek wil gaan met beide burgemeesters. ‘Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren.’ Als Tomorrowland 2021 echt niet doorgaat, kunnen festivalgangers hun tickets voor de volgend editie gebruiken, dat liet de woordvoerster weten aan Vtm Nieuws. Ze hoopt dat ze de burgemeesters nog kunnen overtuigen.

Lees ook: