Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 25: een zomerse tomatengalette

VeggieChallenge – Dag 25: een zomerse tomatengalette

We ruiken het mooie weer nu al!

tomatengalette
© Helen Verhelst

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: een zomerse tomatengalette.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 grote tomaten, in schijfjes gesneden
  • 200 g gekleurde kerstomaten, in schijfjes gesneden
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 150 g geitenkaas of kruidenkaas
  • peper
  • zout
  • 1 rode ui in stukken gesneden
  • 1 ei
  • 1 tl sesamzaadjes
  • Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano…)
  • 2 el olijfolie
  • basilicum voor de afwerking

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de grote tomaten en de kerstomaten doormidden in schijfjes.
  2. Ontrol het kruimeldeeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je voor een extra krokante bodem gaat, kan je die ook gewoon op bakpapier op het rooster leggen.
  3. Beleg het kruimeldeeg met de geitenkaas of kruidenkaas. Werk af met peper en zout. Hou drie à vier cm van de randen vrij en schik er de tomaten en rode ui kriskras op.
  4. Vouw de randen naar binnen en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bestrooi de randen met Italiaanse kruiden of sesamzaad. Werk af met een klein scheutje olijfolie en nog wat Italiaanse kruiden. Bak gedurende 35 minuten in de oven.
  5. Haal de taart uit de oven en laat ze nog tien minuten afkoelen voordat je ze opdient. De tomaten zetten namelijk een beetje uit tijdens het bakken en verliezen veel sap. De rusttijd achteraf geeft de tomaten de tijd om hun sap weer op te nemen.
  6. Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Bron: Helen Verhelst via Helenkookt.be en @helenkookt op Instagram.

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: