Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 4: heerlijke vegan rodebietenbrownies

VeggieChallenge – Dag 4: heerlijke vegan rodebietenbrownies

Voor de zoetebekken!

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: vegan rodebietenbrownies.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans. Karolien Olaerts van Karolaskitchen verklapt haar recept voor een heerlijk vegan dessertje: rodebietenbrownies.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig?

  • 240 g verse rode biet, geschild en grof geraspt
  • 2 zeer rijpe bananen (240 à 250 g zonder schil)
  •  8 medjooldadels, in kleine stukjes
  • 50 g (suikervrije) pindakaas (of andere notenpasta)
  • 50 g kokosolie
  • 50 g rijstsiroop
  • 1 kl bakpoeder
  • 1 kl natriumbicarbonaat
  • 4 el cacaopoeder
  • 200 g volkorenhavermeel
  • 50 g hazelnoten, grof gehakt
  • 100 g vegan pure chocolade in blokjes, grof gehakt

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm met bakpapier.
  2. Hak de geraspte rode biet tot kleinere stukjes met een groot mes. Prak de banaan fijn en vermeng met de stukjes medjooldadel. Zet opzij.
  3. Verhit in een steelpannetje de pindakaas, kokosolie en honing en klop los tot je een homogeen mengsel krijgt.
  4. Schep bakpoeder, natriumbicarbonaat en cacaopoeder door het havermeel. Voeg het banaan-pindakaasmengsel en de rode biet toe en schep goed om. Roer ook de hazelnoten en chocolade erdoor tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  5. Stort het deeg in de bakvorm en strijk glad, zodat het deeg overal even hoog is. Plaats 25 à 30 minuten in de oven. Laat de brownie volledig afkoelen alvorens hem te snijden.

Gewoon Gezond. Eet volgens je buikgevoel‘ van Karolien Olaerts.

Check hier onze andere vegetarische recepten.