Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 8: cestini met ricotta en citroen

VeggieChallenge – Dag 8: cestini met ricotta en citroen

De Italiaanse oma's onthullen hun familierecept.

veggiechallenge
© Emma Lee

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: cestini met ricotta en citroen.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 32 stuks (= voorgerecht voor 4 personen)?

Voor de pasta:

 • 300 g 00-bloem of patentbloem
 • 3 eieren

Voor de vulling:

 • 250 g ricotta (uitlekgewicht)
 • 70 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • geraspte schil van 1 grote citroen zonder waslaag

Voor eroverheen:

 • 30 g boter
 • 2 tl kaneel

Hoe maak je het?

 1. Maak eerst het pastadeeg. Leg je bloem in een bergje op een houten plank. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de geklutste eieren in. Laat een beetje bloem op de eieren vallen en meng tot de klonters weg zijn. Voeg geleidelijk alle bloem toe, zodat het deeg zacht maar niet plakkerig is (of doe alles in een keukenmachine, maar dat is natuurlijk minder leuk en artisanaal).
 2. Rol het deeg uit tot het een dikte van 1 mm heeft. Snij het deeg in vierkantjes van 7 cm op 7 cm.
 3. Meng alle ingrediënten voor de vulling.
 4. Leg in het midden van elk vierkantje een theelepel van het ricottamengsel. Breng de vier punten samen en druk stevig op de aangrenzende randjes om vier naden te maken. Herhaal tot alle vulling op is.
 5. Breng een grote pan gezouten water zachtjes aan de kook en laat de cestini er met een zeefje of schuimspaan in zakken. Kook die 3 à 4 minuten. Smelt intussen de boter in een pannetje. Giet de cestini niet af wanneer die gaar zijn, maar schep ze er met een zeefje of schuimspaan uit. Schep ze op borden met flink wat van de gesmolten boter en een beetje kaneel. Serveer ongeveer 8 stuks per persoon.

Bron: ‘Pasta Grannies’ van Vicky Bennison – € 27,99 (Karakter Uitgevers)

Check hier onze andere vegetarische recepten.

Lees ook: