Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Celine Lecomte via Visite Ardenne & Pexels

MUST DO: 6 culinaire uitstapjes in onze Belgische Ardennen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Onze Ardennen zijn vooral populair onder de avonturiers die er maar wat graag wandelen, mountainbiken en kamperen, máár er valt nog veel meer te beleven dan dat. Heb jij deze zomer een reisje naar de Ardennen geboekt en wil je die verbrande calorieën compenseren met een paar culinaire tripjes? Wij zetten de tofste en vooral lekkerste uitstapjes op een rijtje.


Wie dacht dat je voor onze typisch Belgische specialiteiten enkel in Gent, Brugge en Antwerpen terechtkan, heeft het goed mis. Ook in onze groene Ardennen weten ze je smaakpapillen te bekoren met lokaal lekkers. Daarom tipte de toeristische website Visite Ardenne enkele niet te missen culinaire tripjes.

1. Barbecue in het bos


Wie kamperen zegt, zegt uiteraard ook kampvuur én marshmallows! Een tripje naar de Ardennen is dan ook pas geslaagd als je een avondje kan barbecueën in de natuur. Mag dat wel, horen we je al luidop denken. Absoluut, ze hebben er niets liever! Er is wel één voorwaarde aan verbonden, en dat is dat je het veilig én op de correcte plaats doet. Op de verschillende bivakzones waar je mag kamperen, is het ook toegelaten om ‘vuurke stook’ te doen en een vleesje op de barbecue te leggen. Opgelet: die bivakzones zijn enkel toegankelijk voor wandelaars. Wil je tóch barbecueën in het bos? Je kan in onze Ardennen ook publieke barbecueplaatsen (mét picknicktafels) vinden waar je je inner grillmaster naar boven kan halen.

Meer info over bivakzones in onze Ardennen vind je hier.

https://www.instagram.com/p/CBQq43opsxY/

2. Culinaire wandeling tussen de bomen


Geen zin om je vingers te verbranden, maar wel goesting in barbecuevlees? Dankzij de begeleide culinaire wandelingen die je er kan volgen, kan je er toch nog van een barbecue genieten. De wandelingen worden samengesteld op basis van de verschillende lokale producten die je in onze Ardennen kan vinden en leren je niet alleen de producten, maar ook de omgeving waarin ze gemaakt worden beter kennen. De wandeling starten doe je met een stevig ontbijt, waarna je het bos intrekt om er rond te middag te picknicken en je buikje weer rond te eten. Na afloop kan je er ook voor kiezen om met de beentjes nogmaals onder tafel te schuiven en van een heerlijke barbecue te smullen.

Waar je zo’n wandeling kan volgen ontdek je hier.

https://www.instagram.com/p/B_z7ajEjThM/

3. Druiven plukken in een wijngaard


Jawel, je leest het goed, je hoeft helemaal niet naar Frankrijk om er tussen de wijngaarden te verdwalen, want ook in onze Ardennen kan je naar hartenlust druiven plukken op het familiedomein Closerie des Prébendiers in Huy (Luik). De eigenaar van de wijngaard is een van 23 wijnboeren die er in de provincie wijn maken. Je krijgt er, net zoals op Domaine Vin des Crêtes in Hamoir, de mogelijkheid om zelf druiven te plukken, te kijken hoe de druiven worden geplet én – niet onbelangrijk – je kan er verschillende wijntjes degusteren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Een Belgische whiskydistilleerderij bezoeken


Bier brouwen en jenever stoken kunnen we in België als geen ander, maar wist je dat er in onze Ardennen ook whisky gemaakt wordt? Het Schotse drankje mag dan wel geen Belgische specialiteit zijn, dat wil niet zeggen dat onze Belgische whisky niet lekker is. Integendeel, de whiskydistilleerderij The Owl Distillery maakt al meer dan 15 jaar de beste whisky die je in ons land kan vinden, én hij is volledig van eigen bodem. De eigenaar van de distilleerderij werkt samen met de boeren uit de streek om gerst, een van de ingrediënten, te produceren. Als toerist kan je niet alleen een rondleiding krijgen op die weides, maar krijg je ook een blik achter de schermen van The Owl Distillery, die in een charmante fermette gelegen is. De rondleiding afsluiten doe je natuurlijk met een stevig glas whisky!

Meer info over The Owl Distillery vind je hier.

https://www.instagram.com/p/B6_GKIxFBDF/

5. De 600 kilometer lange Bierroute volgen


En in de Ardennen zijn ze niet alleen sterk in het maken van whisky, maar ook in het brouwen van bier. Daarom kan je er met de auto, fiets of zelfs te voet de 648 kilometer lange Bierroute volgen. Je kan ze opsplitsen in 20 verschillende etappes die je meenemen langs bekende en minder bekende Belgische brouwerijen en oude abdijen. Waar je tijdens de tocht zoal halt kan houden? De microbrouwerij Clos belle Rose, Brouwerij Caracole, de abdij van Leffe en die van Scourmont. Tussendoor kan je ook nog enkele korte pitstops maken in kleine gehuchtjes, mysterieuze bossen en aan kabbelende beekjes waar je verfrissing kan zoeken.

De volledige Bierroute kan je hier bekijken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Chocolade maken in Samrée


Of je nu in Brugge, Gent of Brussel op citytrip gaat, ambachtelijke chocolatiers vind je in België o-ve-ral, zelfs in de Ardennen! In de chocoladefabriek van de familie Lemaire in het dorpje Samrée kan je zelf zien hoe ze daar al 25 jaar de beste chocolade van onze Ardennen produceren. Aan de fabriek werd een klein chocolademuseum geopend waar het water je in de mond komt te staan, nog voor je kan zien hoe de pralines op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Na een rondleiding krijg je de kans om zélf chocolade te maken én – nog véél belangrijker – te proeven.

Wil je zelf chocolade maken? Een bezoekje aan de fabriek kan je hier regelen.

🐣 Pâques, c'est bientôt ! 🐥Ce matin, c'était production des petits oeufs à la crème de cacahuètes, avec une recette...

Posted by Cyril Chocolat – Chocolaterie artisanale on Tuesday, April 7, 2020


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '