Home Lifestyle Food UITGETEST: redactrice Charlotte ging dineren met al haar zintuigen

UITGETEST: redactrice Charlotte ging dineren met al haar zintuigen

The Chromatic Dinner was een primeur in België.

Beautyredactrice Charlotte werd uitgenodigd om een perslunch bij te wonen naar aanleiding van een nieuwe winkelopening van parfummerk Otentic. En dat was niet zomaar een lunch. The Chromatic Dinner is een concept waarbij je eet met al je zintuigen.

Je denkt misschien ‘Wat hebben ze nu toch weer uitgevonden?’, maar eigenlijk bestaan dit soort diners al sinds de jaren ’20. Een diner waarbij je al je zintuigen gebruikt was toen erg vooruitstrevend. Artiest Martin Butler liet zich inspireren door de futuristische diners van toen en organiseert The Chromatic Dinner vandaag in grote steden over de hele wereld: van Los Angeles tot Tokio en nu ook voor de allereerste keer in… Ja hoor, Antwerpen.

In de kelder van evenementenlocatie JJ House staat in het midden van de ruimte een lange tafel voor ons gedekt. Fancy! En ook een tikje mysterieus. We schuiven aan en worden meteen begroet door the man himself, Martin Butler, die ons het concept toelicht van zijn multisensory dinner, zoals dat heet in het Engels.

Witte enveloppe

De lunch bestaat uit vijf gangen, waarbij iedere gang opgebouwd rond een kleur en een van de vijf Chinese elementen: boom (groen), vuur (rood), aarde (geel), metaal (wit) en water (zwart). Voor elke gang krijgen we een witte enveloppe. Daarin zit een gekleurd masker dat we moeten ophouden gedurende de tien minuten voor we ons eten krijgen. Voor de groene gang krijgen we een rood masker, wat ervoor zorgt dat wanneer je het masker afneemt de kleur op het bord tien keer feller lijken. En geloof me vrij, het werkt. Ik zag nog nooit zo’n felgroene asperges.

Dan vraag je je waarschijnlijk nog af wat die witte plastuit is die we op onze neus moeten zetten. Voor iedere gang krijgen we daarop een druppeltje van één bepaald aroma. Dat moeten we iedere keer diep inademen voor we een hapje eten nemen. Het zorgt ervoor dat de smaak van de ingrediënten nog meer tot zijn recht komt. Bij iedere gang kregen we ook aangepaste achtergrondmuziek te horen. Soms rustgevend, soms futuristisch en soms heel dramatisch. Allemaal part of the experience.

Stilte!

De voorlaatste gang was een specialleke. Wat volgde was de witte gang en daarvoor moesten we een zwarte blinddoek dragen. Wat opviel: als je geblinddoekt wordt ben je plots niet meer zo geneigd om verder te praten met je buurvrouw of -man. Buiten een beetje onwennig gegniffel en geschuifel blijft het muisstil aan tafel. We wachten allemaal geduldig op een hand op onze schouder die aangeeft dat we onze blinddoek mogen afnemen. De apotheose was een zwart bord met een zwart dessert, dat we verplicht in stilte moesten opeten.

Dit was ongetwijfeld de meest ongewone persconferentie waar ik ooit heen mocht. The Chromatic Dinner was in dit geval een eenmalig evenement in België, maar ik ben er zeker van dat dit – of een ander soortgelijk – concept nog erg populair zal worden in ons land.

Meer weten? Surf naar martinbutlers.com.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.