Home Lifestyle Body Binnen 24 uur van je verkoudheid af? Met deze 6 tips lukt...

Binnen 24 uur van je verkoudheid af? Met deze 6 tips lukt het

Hét stappenplan volgens dokters.

Verkoudheid
© Shutterstock

Niezen, snotteren en tranende ogen: het zijn de typische symptomen van een verkoudheid. Heb jij die al te pakken gehad of zit je er nu mee? Met deze 6 tips ben je er in no time van af.

Zodra de temperatuur wisselt en de druilerige dagen aanbreken, ben je lang niet de enige die verkouden is. Soms kan zo’n verkoudheid best lang aanhouden, en dat is supervervelend. Maar – moge dit een lichtpuntje zijn – er is een stappenplan van verschillende dokters opgedoken waarmee je binnen 24 uur van al je klachten af zou zijn. Yesss!

Warm douchen

Als je ’s ochtends wakker wordt met een verstopte neus, kan je volgens E. Neil Schachter, arts en schrijver van ‘The Good Doctor’s Guide to Cold and Flu’, de dag het best  beginnen met een warme douche. Door het stomend effect wordt ademen weer een stuk gemakkelijker.

Tijd voor ontbijt

Voordat je begint met koffiezetten en ontbijt maken, is het verstandig om wat vlierbessensiroop te nemen. Dat werkt tegen virussen en geeft je immuunsysteem een boost. Neem je driemaal per dag twee theelepels, en dan verdwijnt je verkoudheid als sneeuw voor de zon. Vervolgens is het tijd voor een kop thee (nee, geen koffie) en een stevig ontbijt met eieren. Thee voor het verzachtende effect, de eieren om infecties te bestrijden (dankzij de aminozuren). Winner!

Lunchen

Als je verkouden bent, heb je vaak geen zin in zware maaltijden. Ga daarom voor een lunch met pompoenpitten en wat kikkererwten, want die zijn licht maar toch vullend. Daarnaast bevatten de erwten en pitten zink, wat ervoor zorgt dat ontstekingen en infecties bestreden worden.

Sporten: do or don’t?

Een rondje wandelen of een niet al te zware work-out gaan je ongetwijfeld van je verkoudheid afhelpen. Je krijgt er niet alleen meer energie door, het zorgt er ook voor dat je dieper in- en uitademt. Daardoor ben je dan weer sneller van je verstopte neus af.

Neusspray

Gebruik een neusspray of zoutoplossing om makkelijker te kunnen ademen. Niet alleen overdag, maar ook voor het slapengaan. Je krijgt een betere nachtrust (die je hard nodig hebt), en de kans dat slijm en snot zich ophopen in je holtes, wordt minder groot.

Hydrateren

Vergeet niet om doorheen de dag voldoende water te drinken. Het is altijd belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, maar tijdens je verkoudheid des te meer. Slijm in je neus en keel zal sneller verdwijnen en het risico op uitdrogen wordt zo veel mogelijk beperkt.

Tekst: Carolien Tsao

Lees ook: