Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ekaterina Bolovtsova via Pexels

Een goede voorbereiding is key!

Online sollicitatiegesprek via Zoom of Skype? Met deze 7 tips maak je een goede eerste indruk

Nu we aan de laatste fase van de exitstrategie begonnen zijn, komt het dagelijkse leven steeds meer op gang. Was jij voor de coronacrisis op zoek naar een nieuwe job? Dan kan je weer meer beginnen solliciteren. Alleen is de kans groot dat je niet in real life, maar in de virtuele wereld op sollicitatiegesprek moet. Een beetje awkward, maar dankzij deze 7 tips maak je sowieso een goede eerste indruk.


Was jij al een tijdje op zoek naar een nieuwe job? Dan is de kans groot dat je aantal sollicitaties de laatste weken op een laag pitje gestaan hebben. Nu iedereen beetje bij beetje de draad weer oppikt, komen er weer steeds meer nieuwe vacatures vrij waarvoor jij je kans kan wagen. Alleen is de kans groot dat je gezien de omstandigheden uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek via Zoom of Skype. Een dergelijk gesprek kan in het begin een beetje onwennig aanvoelen, maar dankzij onderstaande tips kan jij je alvast optimaal voorbereiden.

1. Test je internetsnelheid


Zorg dat je een goede verbinding hebt wanneer je aan je gesprek begint. Het is namelijk ontzettend vervelend als je beeld de hele tijd blijft hangen of als je continu uit het videogesprek gesmeten wordt. Je kan je internetsnelheid bovendien online testen door een speedtest uit te voeren. Als de kwaliteit van je internet niet is wat het moet zijn, kan je eventueel overwegen om een upgrade aan te schaffen. Nog een tip? Schakel de wifi op andere apparaten uit voor je gesprek begint.

2. Zorg dat je computer volledig is opgeladen


Lijkt evident, maar het moet je maar eens overkomen. Als je vlak voor je gesprek merkt dat je batterij nog maar voor 15% opgeladen is, breekt het angstzweet je waarschijnlijk al snel uit. Hetzelfde is trouwens ook van toepassing op andere technologische snufjes. Wil je bijvoorbeeld een draadloze hoofdtelefoon zoals Airpods gebruiken? Zorg er dan voor dat ze volledig opgeladen zijn.

3. Test op voorhand alles eens uit


Denk niet gewoon dat alles wel in orde zal zijn, maar organiseer in de plaats een soort van generale repetitie. Zo ben je er zeker van dat alles werkt zoals het moet en voelt het allemaal ook al een stukje vertrouwder aan. Vraag de dag voordien bijvoorbeeld aan een vriendin om je eens te bellen. Zo kan je checken of de kwaliteit van je beeld goed genoeg is, dat ze je goed kunnen horen aan de andere kant en dat ook het licht er optimaal uitziet. Ideaal is trouwens dat de camera op ooghoogte staat. Om gênante momenten te vermijden, zorg je er best voor dat je weet hoe je op ‘mute’ moet drukken en hoe je de call moet beëindigen.

4. Bedenk op voorhand wat je wil dragen


Als je in real life op sollicitatiegesprek gaat, zorg je er vaak voor dat je er piekfijn uitziet. Voor een online interview is dit niet anders. Wissel je joggingbroek voor de gelegenheid dus in voor een broek of rok. Qua bovenstukje kies je best voor een effen kleurtje in plaats van voor streepjes of andere prints. Maak je ook op zoals je anders zou doen. Op camera valt je make-up misschien een stuk minder op, maar het geeft je wel een extra dosis zelfvertrouwen. Iets wat tijdens een sollicitatiegesprek altijd goed van pas komt, toch?

5. Let op details zoals je achtergrond en de belichting


Je hoeft geen fancy achtergrondje te uploaden, maar zorg er wel voor dat je achtergrond er netjes uitziet. Stond er in de vacature bijvoorbeeld dat het bedrijf op zoek is naar een nauwgezet persoon? Dan helpt het niet als er achter je enkele vuile koffietassen staan. Zijn er bijvoorbeeld posters of boeken prominent in beeld aanwezig? Check dan even de tekst of titels. Jij bent het ondertussen al zo gewoon, maar voor iemand anders kan het misschien iets minder professioneel overkomen. Qua licht zorg je er idealiter voor dat je gezicht goed belicht is en dat er geen storende schaduwen over je vallen. Als het kan, zoek je best ook een bron van natuurlijk licht op. Zet je dus bijvoorbeeld in de buurt van een raam.

6. Zorg dat je een plan hebt voor eventuele onderbrekingen


Ook wanneer we thuis zijn, loeren er verschillende afleidingen om de hoek. Zonder je af van je partner, familieleden of eventuele andere huisgenoten. Zorg er ook voor dat ze op de hoogte zijn van je gesprek en dat ze niet plots in je kamer verschijnen. Hetzelfde is trouwens ook van toepassing voor huisdieren. Je hond die aan de voordeur staat te krabben omdat hij wil gaan wandelen, kan je nu best missen. Nog een optie waar je rekening mee moet houden is het lawaai van buiten. Woon je langs de straatkant? Sluit dan al je ramen om sirenes, luide stemmen of ander ongewenste geluiden buiten te houden.

7. Kijk steeds naar de camera


Net zoals bij een persoonlijk interview wil je ook hier oogcontact maken. Alleen kan het zijn dat je niet precies weet naar waar je moet kijken en is het een beetje onwennig als je zelf ook nog in beeld komt. Zorg er dus voor je altijd direct naar de persoon kijkt en niet naar jezelf op het scherm. Ook om deze reden is het makkelijk als je computer op ooghoogte staat. Leg dus bijvoorbeeld een paar boeken onder je laptop om zo de ideale hoogte te bereiken. Nog een tip is om een kleefbriefje in een felle kleur vlak boven je camera te plakken. Mocht je toch even de kluts kwijt zijn, heb je meteen een reminder klaar. Succes!

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '