Home Lifestyle AHA: 3 doeltreffende tips om je emoties op het werk onder controle...

AHA: 3 doeltreffende tips om je emoties op het werk onder controle te houden

Iedereen heeft weleens een dag waarop niets lijkt te lukken.

emoties onder controle houden op het werk
© Getty

Je baas wil je geen opslag geven, je collega’s nemen aan de lopende band ontslag, de snoepautomaat is kapot en het eten uit de kantine is niet te pruimen. Soms kan het op het werk allemaal een beetje te veel worden. Probeer dan maar eens om niet al wenend naar de toiletten te lopen. Met deze drie tips lukt het je misschien toch.

Iedereen heeft weleens zo’n slechte dag waarop alles in het honderd loopt. Menselijk, maar toch redelijk gênant als je met uitgelopen mascara en een snotneus die belangrijke vergadering moet bijwonen. Daarom geven wij je enkele tips om die huilbui tegen te gaan of op z’n minst uit te stellen tot thuis.

1. Leer je emoties te analyseren

Na al die tegenslagen is het helemaal normaal om je een beetje down te voelen. Daarom is het belangrijk om je gevoelens en emoties te leren analyseren, zodat ze niet de bovenhand kunnen nemen. Voel je een traantje opkomen na die pijnlijke opmerking van je baas of heb je zin om alles kort en klein te slaan? Zet dan op tijd een stapje achteruit en geef jezelf de tijd om te achterhalen wat je precies voelt. Zo leer je om je emoties in de toekomst beter te beheersen.

2. Onderdruk ze niet

Tenzij je van plan bent om effectief alles kort en klein te slaan, is het niet zo’n goed idee om je emoties te onderdrukken. Ben je gefrustreerd of angstig? Probeer je emoties dan op een andere manier kwijt te geraken. Ga ’s middags een halfuurtje joggen of neem een korte pauze en maak een wandeling om komaf te maken met die negatieve gevoelens. Zo houd je ze onder controle. Kan je nergens heen? Neem dan een blad papier, schrijf op wat je voelt en censureer jezelf niet. Zo ontdek je hoe je je eigen emoties beter kan begrijpen.

3. Durf luidop te praten

En probeer ook dat stemmetje in je hoofd zijn zegje luidop te laten doen. Is je baas voor de zoveelste keer kwaad? Wacht dan niet tot je tranen met tuiten huilt, maar vertel hem wat je denkt of praat er in ieder geval met je collega’s over. Hoe langer je iets opkropt, hoe moeilijker het wordt om je emoties onder controle te houden. Kan je bij niemand terecht? Bel dan die goede vriendin op die je altijd weet op te beuren. En onthoud dat je die job heus niet nodig hebt om gelukkig te zijn, integendeel.

Wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op het nummer 106.

Lees ook: